Çevre, Şehircilik ve İklim bakanlığının yayınladığı, 2 Nisan 2015 tarih ve 29314 sayılı “Atık Yönetimi Yönetmeliği”ne göre atık çıkaran işletmeler, her takvim yılının Mart ayı sonuna kadar, atık beyanı yapmakla yükümlüdür. Yönetmeliği incelemek isteyenler için ilgili yönetmeliğin 9. Maddesinin (ğ) bendi durumu açıklar nitelikte.
Bu sorunun doğru cevabını bulmak için, soruları iyi anlamanızı öneririm . Öncelikle en çok karşılaştığımız soru ile başlayalım, üretim yapmıyor isek bu yönetmelikten muaf mıyızdır? Hayır. Bu yönetmelik üretim yapan, depolayan, gönderen, alan kısaca atık oluşumuna sebep olan her faaliyet türü için zorunludur. Özetle işletmenizin, faaliyetleri sonucu bir atık oluşumu mevcut ise bu yönetmeliğe tabisiniz demektir. Ek olarak, sadece üretim yapmanız da bu yönetmeliğe tabi olacağınız anlamına gelmez. Kafa karıştırıcı bir tanım, ancak buradaki önemli nokta size göre atık olmayan bir nesnenin yönetmelik ve standartlara göre atık olabileceğini kavrayabilmekte.
Ne tür atıklardan bahsediyoruz? Örneğin, üretim faaliyetiniz mevcut ve makinelerinizi belirli aralıklarla yağlamak zorundasınız. Makine yağlarınızın ambalajları, makine yağlamak için kullanılan eldivenler, üstübü bezleri birer atıktır. Üstelik tehlikeli atıktır. Diğer bir örnek, üretim faaliyetiniz sonucu hammaddenizin işleme uğraması sonucu oluşan kırpıntı, fireler yeniden kullanılamıyor ise atıktır. Metal kesim işlemi sonucu oluşan metal talaşları ve metal fireleri birer atıktır. Ancak bu atıklara bir bulaşma söz konusu değil ise tehlikesiz atıktır. İşletmenizde kullanılan floresan lambalar, piller, atık lastikler birer atıktır.
Önerimiz, atık tanımını detaylıca araştırıp, işletmenizde oluşan atıkları belirlemeniz ve sınıfılandırmanızdır. Sınıflandırmanız, atıklarınızın tehlikeli olup olmadığın yönünde gerçekleştirilmelidir. Tehlikeli atıkların, düzensiz depolanmasına, gelişi güzel atılmasına uygulanan cezalar oldukça yüklü rakamlar olacağını unutmamalısınız.
CASEM olarak, atıklarınız hakkında ücretsiz fizibilite raporu hazırlayabilir, atık sınıflandırmalarınız konusunda sizlere ücretsiz destek sağlayabiliriz.
2023 yılında atık beyanı yapma zorunluluğunuzu yerine getirme süresi 31 Mart 2023 yılında sona erecek. Bu tarihte TABS (Tehlikeli Atık Beyan Sistemi) portalı üzerinden yapılacak olan beyanlar, 2022 yılına ait atıklarınızın beyanları olacaktır. Bu beyanların içerisinde ise, oluşan atık miktarları, depolanan atık miktarları ve çıkışı yapılan atık miktarlarına ait bilgiler yer alcaktır. Eğer, 2022 yılı bitmeden bir atık çıkışı yapmamış olursanız, bu durum sizi olası denetimde cezai durumla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
Olası Cezalar Neler?
Yazının girişinde de bahsettiğimiz üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim bakanlığının yayınladığı, 2 Nisan 2015 tarih ve 29314 sayılı “Atık Yönetimi Yönetmeliğine” göre atık çıkaran işletmeler, her takvimin yılının Mart ayı sonuna kadar, atık beyanı yapmakla yükümlüdür. Atık beyanı yapmamak, atık yönetim planı bulundurmamak, toprak ile temaslı atık düzensizliği gibi bir çok farklı konulardan idari yaptırım cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İdari yaptırımların içerikleri, faaliyet durdurma ve para cezası şeklinde olabilir. Örnek olarak, 2022 yılı içerisinde tespit edilmesi halinde, öngörülen standartlara aykırı veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 131 bin 516 lira para cezası kesilmektedir.
Ne Yapmalı?
Yapabilecekleriniz oldukça basit şeyler. İsterseniz bu konuda profesyonel olarak hizmet veren bakanlıkça yetkilendirilmiş Çevre Danışmanlık firmalarından Atık Yönetimi başlığı altında hizmet alabilirsiniz. Hizmet almayı tercih etmez iseniz, basit bir şekilde şu adımlar izlemenizi tavsiye ederiz.
Atıklarınız için lisanslı firmaları bulun ve iletişime geçin.
Lisanslı firmaya atıklarınızı teslim edin.
Bu adımları gerçekleştirmeniz halinde sorumluluğunuzun büyük çoğunluğunu yerine getirmiş olacaksınız. Dilerseniz bu adımlar için sizlere destek olabiliriz.