Yeşil Dönüşüm ve Hibe Destekleri, Döngüsel Ekonomi ve Avrupa Yeşil Mutabakata uyum çalışmaların için verilen finansal desteklere denir. Yeşil Dönüşüm Hibe ve Destekleri, Dünya ticaret sisteminde özellikle Avrupa Birliği pazarlarında rekabetçi olmak adına işletmeler için büyük önem arz etmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmalarının önem kazandığı bu dönemde işletmeler ek maliyetlere katlanmak durumunda kalmaktadır. Finansal gücü olmayan işletmeler, sürdürülebilirlik çalışmalarında rakiplerinden geri kalmaktadır. Yeşil Dönüşüm Destekleri buna benzer durumlarda işletmelere can suyu desteği olmaktadır. Yeşil Dönüşüm hibe ve desteklerinde faydalanmada işletmelerin karşılaştığı en büyük problem, başvuru süreçlerinin karmaşıklığıdır. İşletmelere bu zorluklar karşısında CASEM ESG olarak profesyonel destekler sunmaktayız.
Yeşil Dönüşüm Hibeleri, işletmelere yeşil dönüşüm çalışmalarında ihtiyaç duydukları finansman ve bilgi desteğinin geri ödemesiz olarak sağlanmasına denir. Ülkemizde Yeşil Dönüşüm Hibe ve Destekleri Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeşil dönüşüm hibe ve destekleri Kalkınma Ajasnları, KOSGEB ve TUBİTAK kurumları aracılığıyla verilmektedir. Ticaret Bakanlığı Yeşil Dönüşüm hibe ve destekleri için Responsible Programını açıklamıştır.
Yeşil Dönüşüm Hibe ve Destekleri şunlar;
Yukarıda bahsedilen hibe, teşvik ve destek programları, yeşil dönüşüm süreçlerinde verilen desteklerden sadece bazıları. Sizlerinde hak vereceği üzere bütün bu teşvikleri derleyip, bir maile sığıdırmak mümkün değil. Özellikle bahsedilen destekler ülkemiz tarafından verilen desteklerdir. Bu desteklerin yanı sıra Avrupa Birliği Fonlarının finanse ettiği oldukça fazla hibe, teşvik ve faizsiz kredilendirme destekleri bulunmaktadır. Bu hibe ve teşviklerden faydalanmanız için, ilgili haber mecralarını, sosyal medyayı, kurum bilgilendirme programlarını takip etmeniz gerekir. Özellikle hibe ve teşvikler ülkemizde oldukça kolaylaşıtırılmış durumdadır. Bu başvurular için dış destek almanıza dahi gerek bulunmamaktadır.
Açıklanan olan Türkiye Yeşil Sanayi Destekleri Projesi kapsamında yeşil dönüşüm hibelerinin çalışmalarının yaklaşık bir yıl önce dünya bankası ile birlikte başladığı kamuoyu ile paylaşılmıştır. Desteklerin temel amacı, sanayide yeşil dönüşüme farkındalık yaratmak ve üretimdeki iç süreçlerin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak olacak.Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı ile sanayiclerin ihtiyaç duydukları yeşil dönüşüm süreçlerindeki uzman görüşüne sahip olmaları TUBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenecek.
Türkiye Yeşil Sanayi Destekleri Projesi yeşil dönüşüm hibe çağrılarının toplam bütçesi 450 milyon dolara olarak belirlendi. 450 milyon dolarlık yeşil dönüşüm hibe ve desteklerinin 250 milyon Doları KOSGEB, 175 milyon doları TUBİTAK aracılığıyla kullanıma sunulacak.
450 milyon dolarlık bütçenin 25 milyon dolarlık kısmı ise proje faaliyetlerinin koordine edilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından;
Sanayide Yeşil Dönüşüm Desteklerine TUBİTAK ve KOSGEB aracılığıyla başvurulacak. KOSGEB aracılığıyla sunulacak olan toplam 250 milyon dolarlık yeşil dönüşüm hibe ve destekleriyle, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sanayide yeşil dönüşümleri hedeflenecek. Hedeflenene alt başlıklar ise, imalatçı KOBİ’ lerin;
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sanayicilere Yeşil Destek olarak KOSGEB'e ayırılan 250 milyon dolarlık kaynağın 160 milyon dolarlık kısmı KOBİ’lere yenilenebilir enerji desteği olarak tahsis edilecek. Bu enerji desteği ile özellikle son dönemlerde hızlanan güneş enerji santrali yatırımlarının finanse edilmesi amaçlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından KOSGEB'e ayrılan 250 milyon dolarlık kaynağın 90 milyon dolarlık kısmı ise döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği, atık yönetimi, yeşil sertifikalandırma, düşük emisyonlu üretim, karbon ayak izi azaltım gibi projelere aktarılacak.
TUBİTAK aracılığıyla sunulacak olan 175 milyon dolarlık yeşil dönüşüm destek ve hibelerinde ise startupların ve büyük işletimlerin AR-GE nitelikli çalışmalarının yeşil dönüşümü hedeflenecek. Desteklerin ne şekilde kullanılacağı ise, Türkiye de ve diğer pazarlarda yeni yeşil teknolojilerin ürünlerin ve süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan işletmeler öncelikli olarak desteklenecek. TUBİTAK bu desteğini 1801 TEYDEP kodu ile kullanıma sunacak. Ayrıca TUBİTAK tarafından 1832 kodlu Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı gerçekleştirilecek.
Bu çağrı kapsamında firmaların yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik daha önce yapılan AR-GE çalışmaları ile elde edilmiş prototiplerin ticarileşme öncesi faaliyetleri desteklenecek. TUBİTAK Yeşil Dönüşüm Hibelerinde üçüncü kısım 1833 SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı olarak gerçekleşecek. Bu çağrı, Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında SAYEM Konsorsiyum başvuruları olarak kabul edilecek. Kaynak en fazla 36 ay süreli ve 300 Milyon TL olarak kullanıma açılacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönentiminde ilerletilen Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, özel sektörün yeşil dönüşümüne katkı sağlamak için TÜBİTAK-TEYDEB sanayicelere destekde çok değerli katkılar sağlıyor. Dünya Bankası’nın sağladığı 450 milyon dolarlık desteğin bir kısmı kullanılarak hayata geçirilen Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, TÜBİTAK tarafından 3 yeni çağrı açıldı.
1833 - SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı: Bu çağrı, 36 aya kadar destek süresi ve 300 milyon TL'ye kadar konsorsiyum bütçesi ile büyük ve orta ölçekli şirketler, Ar-Ge/Tasarım Merkezleri, KOBİ'ler ve akademik kurumları kapsıyor. Araştırma kurumlarına %100 hibe, sermaye şirketlerine ise %50'si geri ödemeli destek sunuluyor.
1832 - Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı: Yeşil dönüşüm faaliyetlerine odaklanan bu çağrı, firmaların Ar-Ge çalışmalarını ve prototiplerini destekliyor. Destek süresi 24 ay, bütçe limiti büyüklüğe göre değişiyor. Sermaye şirketlerine %50'si geri ödemeli destek sağlanıyor.
1831 - Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı: KOBİ'ler için teknik yardım hizmetleri sunacak olan program 2024 başında açılacak. Destek süresi 6 ay, bütçe limiti 210.000 TL. Hizmetlerin %90'ı hibe olarak karşılanacak.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul Ve Esasları Tebliği