Menü

Yeşil Dönüşüm Destek Programı

Sanayi ve Teknoloji Banalığı Yeşil Dönüşüm Destek Programı, işletmelere yönelik sağlanan yeşil dönüşüm destekleri uygulama usul ve esasları belirlemektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı taraınfdan 26.07.2024 tarih ve 32613 Sayılı Resmi Gazete kararı ile Yeşil Dönüşüm destekleri ile ilgili olarak "Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği" aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. 

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Nedir?

Yeşil Dönüşüm Destek Programı, İşletmelere Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Çalışmalarında destek olması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 26.07.2024 tarih ve 32613 Sayılı Resmi Gazete kararı ile Yeşil Dönüşüm destekleri ile ilgili olarak "Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği" ne denir. Yeşil Dönüşüm ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz. Yeşil Dönüşüm Nedir?

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Yol Haritası Raporu Nedir?

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Yol Haritası Raporu, Yeşil dönüşüm programı çalışmaları kapsamında Yatırımcının yeşil dönüşüm sürecine ilişkin en az beş yıllık olmak üzere orta ve uzun vadeli planlamaları ile proje için belirlenen performans göstergelerindeki mevcut durumunu, hedef ve uygulamalarını içeren ve Bakanlık tarafından belirlenen formatta hazırlanarak program portali üzerinden başvuru aşamasında yatırımcı tarafından yüklenen raporu, ifade eder. 

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Yol Haritası Raporu, işletmelerin kendileri tarafından ya da kendi belirleyecekleri danışmanlar tarafından yazılabilir. Raporun uygulanması, yönetimi ve kontrolü yeşil dönüşüm proje ekibinin sorumluluğundadır.  İşletme proje ekibinin içinden bir kişiyi yeşil dönüşüm proje lideri olarak seçer ve projenin yönetimini proje lideri gerçekleştirir. Yeşil dönüşüm proje lideri, bakanlık genel müdürlüğü ile iletişimi sağlar. Yeşil Dönüşüm Destek Programı yol haritası raporu şablonu Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. 

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Yol Haritası Raporu Nasıl Hazırlanır?

Yeşil Dönüşüm Yol haritası raporu, Yeşil dönüşüm programı çalışmaları kapsamında Yatırımcının yeşil dönüşüm sürecine ilişkin en az beş yıllık olmak üzere orta ve uzun vadeli planlamaları ile proje için belirlenen performans göstergelerindeki mevcut durumunu, hedef ve uygulamalarını içeren ve Bakanlık tarafından belirlenen formatta hazırlanarak program portali üzerinden başvuru aşamasında yatırımcı tarafından yüklenen raporu, ifade eder. 

Yeşil Dönüşüm Yol Haritası Raporu bakanlık tarafından belirlenen şablonda, yeşil dönüşüm proje ekibi ya da işletmelerin tercih edeceği danışmanlar tarafından hazırlanabilir. Yol haritası proje raporu tebliğ kapsamında belirtilen şartları içermelidir. Rapor kapsamında birden fazla proje sunulabilir, ancak en az bir proje sunulması zorunludur. Yeşil Dönüşüm Yol Haritası Raporunun İçeriği aşağıdaki başlıkları içermelidir; 

  • Yeşil Dönüşüm Uygulamalarının Amacı,
  • Yeşil Dönüşüm Uygulamalarının Kapsamı,
  • Yeşil Dönüşüm Uygulamalarının Olası Etkisi ve Kazanımları,
  • Yeşil Dönüşüm Uygulamalarına Yönelik Proje Önerileri
  • Mevcut Durum Ölçümü,
  • Mevcut Problemlerin Tespiti ve Çözüm yaklaşımları
  • Proje Hedefleri ve Hedefe Ulaşma Yol Haritası
  • Yeşil dönüşüm uygulamaları
  • Proje büyüklüğü

Yeşil Dönüşüm Yol haritası raporunda proje hedefi işletme tarafından ölçülebilir ve izlenebilir olarak belirlenmelidir. Peroje hedefleri üretim birimi başına belirlenmeli ve izlenmelidir.Belirlenen proje hedeflerinden en az birinde iyileştirme gerçekleşmesi gereklidir. Gerekli hallerde bakanlık tarafından proje hedefleri revize edilebilir. Proje hedeflerine ilişkin mevcut durum raporu, proje başvurusunda önce oluşturulmuş olmalıdır. Proje uygulaması sonucunda gelinen nokta proje sonuç durumunda tekrar raporlanmalıdır. Proje hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı mevcut durum raporu ve nihai durum raporu arasındaki farklara bakılarak tespit edilir.

Yeşil Dönüşüm Proje Proje hedefi aşağıdaki parametreleri içermelidir; 

  1. Enerji tüketimi,
  2. Sera gazı emisyon miktarı,
  3. Hava kirletici emisyon miktarı,
  4. Karbon ayak izi,
  5. Su ayak izi,
  6. Hammadde tüketimi,
  7. Atık miktarı,
  8. Su tüketimi,
  9. Atık su miktarı,
  10. Atık su kirlilik yükü,
  11. Tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi miktarı,

Yeşil Dönüşüm Ekibi Nedir?

Yeşil Dönüşüm Yol haritası raporu uygulanması, yönetimi ve kontrolünü gerçekletiren işletme tarafından seçilmiş ekibe denir. Yeşil dönüşüm proje ekibine ait bilgiler işletme tarafından bakanlığın protalına yüklenmelidir.. Ekip içerisinde değişiklik yapılması halinde, bakanlığa portal üzerinden bilgilendirme yapılır. Bakanlık genel müdürlüğü tarafından uygun görülmesi halinde yeşil dönüşüm proje ekibinde değişiklik yapılabilir. 

Yeşil Dönüşüm Lideri Nedir? Nasıl Olunur?

Yeşil Dönüşüm Lideri, Yeşil dönüşüm programı çalışmaları kapsamında yeşil dönüşüm ekibinin süreçlerini koordine edecek ve tesis bünyesinde yeşil dönüşüm kültürünün yerleşmesini sağlayacak, yatırımcının bordrolu çalışanı, ortağı veya Yönetim Kurulu Üyesi olan ve yatırımcı tarafından yetkilendirilen gerçek kişiye denir. İşletme yeşil dönüşüm proje ekibinin içinden bir kişiyi yeşil dönüşüm proje lideri olarak seçer ve projenin yönetimini proje lideri gerçekleştirir. Yeşil dönüşüm proje lideri, bakanlık genel müdürlüğü ile iletişimi sağlar.  31/5/2018 tarihli ve 30437 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği hükümleri çerçevesinde yetkilendirilmesi yapılmaksızın yeşil dönüşüm liderinin değiştirilmesi talep edilemez.

Yeşil Dönüşüm Merkezi Nedir?

Yeşil Dönüşüm Merkezi,  Yeşil dönüşüm programı çalışmaları kapsamında yeşil dönüşüm yol haritası raporu uygun görülen ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştirecek olan tesislere yol haritasının uygulama süresince Genel Müdürlük tarafından verilen unvandır. 

Yeşil Dönüşüm Destek Programına Nasıl Başvurulur? 

Sanayi Bakanlığı Yeşil Dönüşüm Destek çağrısı 26.07.2024 tarihinde yapılmıştır. Sanayi bakanlığı yeşil dönüşüm destek programı başvursu https://yesildonusum.sanayi.gov.tr linki üzerinden yapılır. Linke tıklanılması ile e-devlet sistemine giriş yapmanız talep edilecektir. E-Devlet portalı bilgilerinizi girmenizin ardın yeşil dönüşüm destek programı başvuru ekranına giriş yapabileceksiniz.

Yeşil dönüşüm destek programı başvurusu çevrimiçi olarak  yeşil dönüşüm lideri tarafından yapılabilir. Yeşil Dönüşüm liderinin işletme tarafından Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin yürütlmesi konusunda yetkilendirilmiş olması gerekmektedir. Programa sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye'de yerleşik şirketler başvurabilir. Programa başvurular bakanlık tarafından yapılacak çağrılar sonrasında yapılabilecektir. Program öncelikleri ve başvurabilecek sektörler bakanlık tarafından yapılacak çağrılara göre değişkenlik gösterebilecektir. Sektörel çağrılara çıkılması halinde sadece belirtilen sektörlerden başvuru alınacaktır. Başvuru esnasında Yol Hartiası Programı zorunlu olacaktır. Yol haritası programı yüklenmeyen başvurular kabul edilmeyecektir. 

Başvurular genel müdürlük tarafından değerlendirelecektir. Değerlendirmeler değerlendirici listesinde yr alan kişiler tarafından yapılacaktır. Başvuru değerlendirmesi sonrası bakanlık tarafından revizyon talebi yapılabilir. Revizyon kararı verilen projeler ile iligli bilgilendirme proje liderine yapılır. Red edilen projeler ile ilgili aynı içerikli programlara 1 yıl süre ile başvuru yapılamaz. Genel Müdürlük tarafından yeşil dönüşüm yol haritası raporu uygun bulunan ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştirecek olan tesislere program portali üzerinden yol haritasının uygulama süresince Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı verilir.  Destek kararı alınan projeler için başlangıç tarihi, yatırımcının program portali üzerinden başvuru yaptığı tarihtir. Başvuru tarihi ile Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenme tarihi arasında geçen süre, proje için yatırımcı tarafından öngörülen süreye ilave edilerek Yatırım Teşvik Belgesinin süresi belirlenir.

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Değerlendirme Kirterleri Nelerdir?

  Yeşil Dönüşüm Destek Programı Değerlendirme Kirterleri aşağıdaki gibidir; 

  1. Yeşil Dönüşüm Yol haritası raporunun işletmenin yeşil dönüşüm sürecine ilişkin orta ve uzun vadeli planlamalarını tutarlı ve kapsayıcı bir şekilde içermesi,
  2. Yeşil Dönüşüm Proje hedefleri ile yeşil dönüşüm uygulamalarının yol haritası raporuyla uyumlu olması,
  3. Yeşil Dönüşüm Yol haritası raporu ve proje kapsamında gerçekleştirilecek yeşil dönüşüm uygulamalarının bu alandaki ulusal ve uluslararası mevzuat ile iyi uygulamalar dikkate alınarak oluşturulması,
  4. Projenin sektördeki öncelikler, yenilikçi uygulama örnekleri ve yeni geliştirilmiş teknolojileri içermesi,
  5. Proje hedeflerinin, ilgili alanda gerçekleştirilebilecek potansiyel iyileştirme alanları dikkate alındığında belirgin, ölçülebilir, kıyaslanabilir ve gerçekçi olarak belirlenmiş olması,
  6. Proje hedeflerinin, gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil dönüşüm uygulamaları ve destek kapsamına alınması talep edilen yatırım unsurlarıyla uyumu,
  7. Proje hedeflerine ulaşmak üzere gerçekleştirilen yeşil dönüşüm uygulamalarının diğer performans göstergelerinde olumsuz etkiye neden olmaması,

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Başvuru Formu

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Başvuru formu çevrim içi olarak doldurulmsı gereklidir. Yeşil Dönüşüm Destek Programı Başvuru formu için gerekli olan bilgilere aşağıdaki gibidir; 

  • Başvuru Yapacak İşletmeye ait ticari bilgiler
  • Yeşil Dönüşüm Projesinin Tanımı ve Kapsamı
  • İşletmenin son 3 yılda yürüttüğü Yeşil Dönüşüm Destek Programına hizmet eden projeler 
  • İşletmenin sahip olduğu yönetim sistemi belgeleri 
  • Proje ihtiyaç analizi 
  • Proje özeti 
  • Projeyi konu alan üretim süreçlerine ilişkin proses akış şemaları ve kütle dengeleri 
  • Proje gösterge ve hedefleri 
  • Proje Kazanımları ve beklenen sonuçlar 
  • Projeyi konu alan performans göstergelerinin çevre mevzuatındaki yeri 
  • Riskler ve tedbirler 
  • Proje uygulama planı 
  • Proje istihdam planı 
  • Yatırım cinsi ve ürün bilgisi
  • Satın alınması öngörülen yerli/ ithal makina techizat listesi
  • Satın alınması öngörülen teknoloji, yazılım ve donanım listesi 
  • Öçlçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetleri 
  • Arazi arsa alımı ve bina inşaat harcamaları 
  • Proje tutatı ve dağılımı

Yeşil Dönüşüm Destek Programı başvuru formu için linke tıklayınız : https://yesildonusum.sanayi.gov.tr/Common/Files/BasvuruFormuSablonu.pdf

Güncelleme Tarihi: 26.7.2024 21:46:02
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar
  • Karbon Tarımı Nedir
    Karbon Tarımı, tarım arazilerinde toprağı zengileştirme uygulamaları yapılarak karbon yakalama ve depolama kabiliyetinin arttırılmasına denir.
    18 Aralık 2023
  • SKDM Nedir?
    SKDM / CBAM , AB'nin karbon kaçağını azaltmak amacıyla yerleşik ithalatçılara getirdiği sınırda karbon emisyonlarının vergilendirilmesidir.
    12 Ekim 2023
  • Dekarbonizasyon Nedir?
    Dekarbonizasyon (Karbonsuzlaştırma), sera gazı ve karbon emisyonlarını azaltma veya tamamen ortadan kaldırma sürecini etkin şekilde ifade eder.
    30 Ekim 2023
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp