Toprak kirliliği nedir kısaca açıklayacağız. İşte toprak üzerindeki doğal bileşenlerin kirliliğe dönüşme süreci!
Doğaya karşın saygısız bir kullanım tavrı ve kirletme eğilimi son zamanlarda iyice artmıştır. İnsanlık doğaya fazla zarar vermekle beraber birçok doğal kaynağını da kullanılamaz hale getirmiştir.
İklim krizinin gündemde olması ile beraber görmekteyiz ki doğaya karşın sergilenecek olan tavır ve davranışlara dikkat edilmelidir. Çevreyi kirletmemeli ve temiz tutmalıyız. Doğal kaynaklar sayesinde yaşamı sürdürebildiğimizin unutulmaması gereklidir. Ancak bu sayede doğru ve sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.
Toprağın kirlenmesine neden olan unsurlar nedir? İnsanlığın toprak kirliliğine ne gibi bir etkisi vardır. Öncesinde toprak kirliliği nedir açıklayalım! Toprak üzerindeki doğal bileşenlerin dış etkenler veya insani etkenler nedeni ile kirlenmesidir.
Toprakta oluşan kirlilik önüne geçilmediği takdirde oldukça kötü durumlara sonuç verebilir. Bu sebeple dikkatli bir tutum sergilemek çok önemlidir. Kirlilik yaşınızca doğal insan atığı sebebi ile oluşmaz.
Sanayi ve üretim atıkları bu kirliliğin oldukça büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Tesislerden yayılan atıklar, gübreler, tarım ilaç kullanımı, madencilikten çıkan atıklar ve petrokimya sızıntıları kirliliği oluşturur ve büyük bir tehlike meydana getirir.
Tüm bu sanayi atıklarının kontrolsüz bir hal alması ve umarsızca boşaltılması en büyük etkendir. Toprağın verimliliğini etkileyen tüm bu faktörler ekosisteme de büyük bir zarar verir.
Bitkilerin beslenmelerine kadar büyük zararlar oluşturan kirlilik, toprağın doğal ve sağlıklı yapısının bozulmasını sağlar. Kirlenme sonucunda toksik maddelere toprakta birikir. Bu birikme sonucunda yer altı suları da tehlike altına girmiş olurlar.
Su kaynaklarının da tehlike altında olması ile beraber resmen su kaynaklarımız tehdit oluşturur. Tüm bu kirlilik oluşturan unsurlar canlılığa büyük bir sorun getirir. Bu sorun hem insanlar için çok önemlidir hem de diğer tüm canlılar için mühimdir.
Toprak kirliliği nedir ve etkileri nelerdir? Toprak kirliliği canlılara büyük bir tehdittir. Ekosistemin bozulması ve büyük bir genel kaynak sorunu yaşanması artık çok muhtemeldir. Tüm önlemler hızlı bir şekilde alınmalı ve sorunlara yönelik bir çözüm yoluna gidilmelidir. İşte etkiler şu şekildedir:
Toprak kirliliği nedir ve insanlara zararları nelerdir sorusunda maalesef ki birçok madde sıralayacağız. Toprak yaşam için gerekli olan en büyük elementtir. Kirliliğin ve büyük sorunların yaşanması ile beraber yeni sorunlara büyük bir kapı açılır.
Kirlilik sonucunda insan sağlığına da birçok tehdit oluşur. Öncelikle yaşanacak olan en büyük sorun, gıda krizidir. Azalan tarımın daha da azaldığı düşünüldüğünde kirlenme sonucunda ekim yapılamayacak birçok arazi olur.
Bitki örtüsünün tamamen yok olması da bir sorundur. Tarım arazileri kullanılamaz hale geldiğinde ekin oluşmaz. Bu durum sonucunda da yalnızca insanlar değil toprak üzerinde ve altında yer alan tüm canlıların hayatı tehlikeye girer.
İnsan sağlığı üzerinde de bu kirlenme olayı birçok sorun oluşturur. Sorunları sizler için sıraladık. İşte toprak kirliliğinin insan vücuduna ve insan sağlığına bire bir etki ettiği zararlar:
Tüm bu sorunlar insan ağlığın büyük bir tehdit oluşturur. Artık daha sağlıksız bir yaşam ve hava tabi olur. Tüm bu sorunlardan ve tehditlerden kurtulmak için birtakım önlemler almak gerekir. Dünyaya karşı daha saygılı ve temiz olarak toprağımıza, suyumuza sahip çıkabiliriz.
Aksi takdirde yalnızca sağlık değil yaşam da son bulur. Tarım yaşamın en büyük etken maddesidir. Tarım sayesinde hem ekonomi kalkınır hem de tüketim ihtiyacı giderilir. Tarımın durması veya sekteye uğraması ihtimalinde ise hem insan sağlığına etki oluşur hem de dünya için büyük bir tehlike meydana gelir.
Toprak kirliliği nedir ve nasıl giderilir sorusuna sıralayacağımız 5 önlem ve farkındalık maddesi ile cevap verelim.
Atıkların geri dönüşümü ile sağlanan çevre kirliliğine bir önleme ve çözüm getirilir. Atılar tüketim olduğu sürece elbette ki devam eder. Fakat doğru bir yönetim ile atıklar doğaya zarar vermez.
Veya oluşabilecek zarar en az ihtimale ve şiddete indirgenir. Atık kontrolü ve dengesi sağlandığında artık çevre sağlıklı, insan kaynakları sağlıklı olur.
Toprak kirliliği sonucunda toprak kayması ve erozyon oluşma ihtimali daha da artar. Bu nedenle birtakım erozyon kontrolleri alınabilir. Teraslama işlemleri, ağaçlanmalar ve erozyon bariyer kullanımı ile büyük ölçüde önlemler alınabilir.
Tarım alanında kullanılan tarım ilaçları bir kimyasal maddedir. Ve bu maddeler torağa çok zarar verirler. Bu tarz kimyasalları kontrollü kullanmak gerekir. Aynı şekilde fabrika ve imalat merkezlerinde kullanılan kimyasalların da ölçülü kullanılması gerekilir.
Kirliliğe neden olan kaynakların öncelikle tesit edilip belirlenmesi gerekilir. Devamında da bu kaynaklara göre bir çözüm listesi sunulur. Atık su arıtma sistemlerinin fazlaca kurulması ve işleme geçirilmesi güzel bir önlemdir.
Sürdürülebilir tarım yöntemlerinin geleneksel bir hal alması ile toprak korunur. Organik tarım uygulamalarına bir teşvik başlatılması mükemmel bir adım olur.
İlginizi Çekebilir: LCA Nedir?