Menü

Sürdürülebilirlik Yazılımı

Sürdürülebilirlik yazılımı nedir ve ne işe yarar?

Sürdürülebilirlik yazılımı işletmelerin ESG, çevresel, sosyal ve yönetişim, başlıkları altında karşılaşılan sürdürülebilirlik ihtiyaçlarının takibini, stratejik planlamasını, ölçümünü ya da raporlamasını gerçekleştiren genel kapsamlı yazılımlardır.

Mevcut durum değerlendirmesi yazılımı (Boşluk analizi) 3 ana başlıkta olmak üzere çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki konuları analiz eder. Çevresel analiz başlığı altında 4 ana kategori olarak karbon ayak izi, ürün karbon ayak izi, SKDM/CBAM ve su ayak izi gibi analiz seçenekleri bulunabilir. Daha kapsamlı bazı yazılımlarda ürün yaşam döngüsü analizi gibi detaylı hesaplamalar da bulunmaktadır.

Henüz sosyal uygunluk ve yönetişim alanlarına direkt olarak hitap eden yazılımlar mevcut olmasa da sürdürülebilirlik başlığı altındaki önemleri nedeniyle bu alanlarda da yazılımlar ile karşılaşabiliriz.

İşletmeler neden sürdürülebilirlik yazılımına ihtiyaç duyar?

İşletmeler, sürdürülebilirlik faaliyetlerini yıllık raporlamak, takibini kolaylıkla sağlamak ve gerektiğinde karşılaştırma yapabilmek için sürdürülebilirlik yazılımlarına ihtiyaç duyabilmektedirler. Sürdürülebilirlik yazılımlarının işletmeler için sağladığı avantajlar arasında karbon ayak izi yönetimi, ESG ve sürdürülebilirlik raporlaması, ürün karbon ayak izi, ürün yaşam döngüsü ve karbon azaltımı planlaması gibi önemli konu başlıklarının bir arada bulunabilmesi ile tüm sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını tek çatı altında karşılayabilmeleri ve şeffaflık adına raporlayabilmeleri bulunmaktadır. İşletmeler, sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını belirlemek için boşluk analizi kullanabilirler.

Sürdürülebilirlik yazılımı kimler tarafından kullanılır?

Sürdürülebilirlik yazılımı başta düzenleyici yasalar gereği sınırlandırmalara tabii tutulan işletmeler olmak üzere çevreye etkilerini gönüllü olarak takip etmek ve raporlamak isteyen herkes sürdürülebilirlik yazılımlarını kullanabilir.

Hangi sektörler sürdürülebilirlik yazılımlarından en çok faydalanır?

Büyük çaplı işlevi olan birçok firmanın yanında sektörler arasında sürdürülebilirlik yazılımlarına en çok ihtiyaç duyabilecek olanlar üretim, lojistik ve perakende sektörleri denilebilir.

Üretim, lojistik ve perakende sektörleri için sürdürülebilirlik yazılımı nasıl avantajlar sunar?

Üretim, lojistik ve perakende gibi sektörlerin işleyiş süreçlerinde çevreye yüksek etki edebilecek birden çok faktör mevcut olduğundan sürdürülebilirlik yazılımlarının sunduğu raporlama ve stratejik planlama gibi konular bu sektörlere avantaj sayılabilir. Kapsamlı süreçlerin çevreye etkilerinin takibi, karbon salınımı azaltımı planlaması ve yıllık düzenli raporlama yapılabiliyor olması gibi avantajlar da bu listeye girebilir.

Bir sürdürülebilirlik yazılımında hangi temel özellikler bulunmalıdır?

Sürdürülebilirlik yazılımlarında karbon ayak izi hesaplama, karbon salınım yönetimi, ESG raporlama gibi özellikler temel olarak bulunmalıdır. Bunların yanı sıra yazılımda mevcut durum değerlendirmesi yani boşluk analizi gibi sürdürülebilirlik ihtiyaç eksikliklerinin takip edilebileceği yönlendirici mekanizmalar da yazılımlar için önemli bir özellik olabilir.

Sürdürülebilirlik yazılımı seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Sürdürülebilirlik yazılımı seçerken, ihtiyaçlara yönelik en uygun çözümün seçiliyor olması önem taşımaktadır. Mevcut durum değerlendirme yazılımları ihtiyaçları belirlemeye yönelik stratejik planlamalara başlamak adına güzel bir başlangıç noktası olarak sayılabilir. Eksikler belirlendikten sonra daha sağlıklı adımlar atılması adına ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) başlıkları altında kapsamlı çözümler sunabilen bir araç seçilmesi de faydalı olabilir.

Sürdürülebilirlik yazılımı işletmeler uzun vadede nasıl tasarruf sağlar?

Sürdürülebilirlik yazılımları gerek veri setlerinin toplanması gerek analiz ve raporlama, gerek azaltım ve optimizasyon önerileri vermektedir. Bu sayede işletmeler uzun vadede hesaplama ve raporlamalarını çok kısa sürelerde tamamlayarak zaman ve iş yükünden tasarruf edecekler. Ayrıca yazılımların entegrasyonu ile hata oranı minimum oranda olacak raporları manuel hesaplamalara göre çok daha kısa sürede hazırlayabilecekler.

Sürdürülebilirlik yazılımları küçük işletmeler için uygun mu?

Genellikle büyük ölçekli işletmelerde kullanıldığı görülse de sürdürülebilirlik yazımları küçük ölçekli işletmeler açısından da faydalı olacaktır. Sürdürülebilirlik raporlarını hızlı ve güvenilir şekilde hazırlanması ve doğrulama aşamasının tamamlanması küçük işletmeler müşteri portföyü ve AB pazarına katılma konusunda fayda sağlayacakları öngörülmektedir.

Sürdürülebilirlik yazılımı ROİ (Getirisi) nedir?

Sürdürülebilirlik yazılımı dışa bağımlılığı azaltarak danışmanlık hizmetlerine ödenen ücretlerin işletme kasasında kalmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda iş gücü ve zaman açısından tasarruf sağlayacaktır.

Sürdürülebilirlik yazılımı ile manuel sürdürülebilirlik yönetimi arasındaki farklar nelerdir?

Sürdürülebilirlik yazılımları işletme içi yazılımlara entegre edilerek doğru veriye en kısa sürede ulaşmakta ve hata oranı en az seviyede raporlar hazırlamaktadır. Manuel hesaplamalarda veri toplam süreçleri uzun sürmekte verilin işlenmesi sırasında yazım hataları ve hesaplama hataları gibi oranlar daha yüksek olmaktadır. Yazılımlar veri setlerinin toplanması ile ilgili yıllık raporlamalarını çok hızlı ve güvenli şekilde tanımlarken manuel hesaplamalarda hatalar ve yanlış içerme olasılıkları daha yüksektir.

Sürdürülebilirlik yazılımı hangi regülasyonlar ile uyumlu olmalıdır?

Sürdürülebilirlik yazılımları GHG, GRI, CDP, ESG gibi regülasyonlar ile uyumlu olması uluslararası arası geçerlilik ve uygunluk konusunda önem arz etmektedir.

Sürdürülebilirlik yazılımı fiyatları nedir?

Sürdürülebilirlik yazılımı fiyatları, yazılımın yerli ya da yabancı olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yazılımın aylık ya da yıllık lisans şeklinde mevcut olması gibi etmenler de fiyatlara yansımaktadır. Kurumsal işletmelere yönelik sürdürülebilirlik yazılımları diğer seçeneklere kıyasla çok daha kapsamlı özelliklere sahip olup, genellikle yıllık lisans bazlı bir fiyatlandırma politikası izlemektedir.

Güncelleme Tarihi: 14.3.2025 17:59:59
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp