Yakın gelecekte beklenen su krizi, su kıtlığı dünyamızı ve insanlığı tümüyle olumsuz yönde etkileyecektir. Bu kapsamda su yönetimlerinin sürdürülebilir şekilde yapılması önem arz etmektedir. Sürdürülebilir su yönetimi yalnızca sürdürülebilir bir geleceğe fayda sağlamakla kalmayarak ticari işletmeler içinde maaliyet avantajı da sağlayacaktır. Tüm bu konular ele alındığında Su Ayak İzi yazılı su tüketimlerinin yönetilmesi ve optimize edilmesi konusunda dijital bir araçtır.
Su ayak izi ticari ya da bireysel olarak su tüketilerek gerçekleştirilen faaliyetlerde dolaylı ve doğrudan tükettiği su miktarını ifade etmektedir. Su ayak izi mavi, yeşil ve gri olmak üzere üç ana başlıktan oluşmaktadır. Mavi suyun anlamı kullanılan yüzey ve yeraltı suları, yeşil suyun anlamı kullanılan yağmur suyu ve gri suyun anlamı ise kirlilik oluşturan atık suyun kirliliğinin seyreltilmesi için gereken su anlamına gelmektedir. Su ayak izinin işletmelerin su yönetim stratejilerinin belirlenmesi, sürdürülebilirlik hedeflerinin desteklenmesi ve su tüketimlerinin optimize edilmesinde önemlidir.
Su ayak izi hesaplaması işletmelerin doğrudan su tüketim verilerinin (şebeke suyu faturaları, içme suyu faturaları, yer altı suyu kullanım miktarı, yağmur suyu toplama sistemi miktarları gibi) toplanması ve tüketimleri ile atıksu miktarını kirlilik yükleri hesaplanmakta ve bu kirlilik yükünün mevzuatta yer alan sınır değerleri sağlaması adına seyreltme için gerekli su miktarı olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca işletmelerin hammadde kullanımı, enerji kullanımı sebepleri ile dolaylı su ayak izleri işletmenin hammaddesinin üretilmesi aşamasında kullanılan su miktarı ve işletmenin kullandığı enerjinin üretilmesi için kullanılan su miktarı ile hesaplanır.
Su ayak izi hesaplamaların manuel yöntemler kullanılmakta olup bu yöntemler zamansal olarak ve maliyet olarak külfet oluşturmaktadır. Su ayak izi yazılımı ile veri entegrasyonunu sağlayarak verilerin toplanması, analiz edilmesi, su tüketimi optimizasyonu önerileri ile sürdürülebilir su tüketimi konusunda yarımcı olmak, veri analizleri yaparak regülasyonlara uyum zamansal ve maaliyet açıdan en verimli olacak şekilde yapılmasını hedeflemektedir.
Öncelikli olarak su ayak izi yazılımına su tüketimleri, üretim süreçleri verileri, tedarik zinciri süreçleri gibi bilgiler girilir. Yazılım bu verileri ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı kapsamında analiz ederek hesaplamalarını gerçekleştirir. Hesaplamaların ardından güncel su tüketimi, sektörel su kullanımları, su azaltım senaryoları gibi konuları da içeren bir rapor oluşturur. Son olarak su tüketim tasarrufları, su yönetimi gibi stratejiler sunmaktadır.
Su ayak izi yönetimi yazılımı işletmelerin su tüketim verilerini, üretimde proseslerde kullanılan su miktarlarını, üretim proseslerinden oluşan atıksu miktarları, varsa soğutma suları ve yağmur sularının akıbeti, hammadde ve enerji tüketimleri gibi detaylı bir veri seti kullanmaktadır.
Su ayak izi yazılımı işletme özelinde yazılımda kullandığı verileri analiz ederek sektörel karşılaştırmalar, proses sularının optimizasyonu, atıksuların arıtılması geri devirli kullanılması, yağmur ve soğutma sularının değerlendirilmesi gibi hususlarda konularda yardımcı olmaktadır.
Şirketler su ayak izi yazılımını kullanarak veri toplanması ve analizi gibi konularında zaman ve personel açısından, su optimizasyonu ve azaltım önerileri ile maaliyet açısından ve şeffaf ve doğru bir raporlama ile sürdürülebilirlik açısından faydalar sağlayabilmektedir.
Su ayak izi yazılımı entegre edilen veriler neticesinde veri analizi yapmakta ve süreçler bu şekilde tamamlanmaktadır.
Su ayak izi yazılımında ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı kullanılmaktadır. Yazılım güncel gelişmeler ve yasal mevzuatların çıkması durumunda tüm yeniliklere entegre edilecek şekilde tasarlanmaktadır.
Sürdürülebilirliğin başlıca konularında biri olan su ayak izi, su ayak izi yazılımı ile hesaplanıp raporlanması ile işletmelerin sürdürülebilirlik raporlamalarında şeffaf ve doğrulanabilir verilerin sunulmasına yardımcı olmaktadır.
Su ayak izi hesaplama yazılımı tüm sektörlerde kullanılabilmektedir. Ancak özellikle su tüketiminin yüksek olduğu teksti, çimento gibi sektörlerin yazılım kullanmaları su yönetimi konusunda faydalı olacaktır.
Su yoğun sektörler için su ayak izi yönetimi neden önemlidir? (Tarım, tekstil, enerji, sanayi vb.)
Su tüketimi yoğun olan sektörlerde su ayak izi yönetimi ile maliyet ve zamanın yanı sıra sürdürülebilirlik vizyonları, çevresel etkilerin azaltılması ve marka değerleri açısından önemli fayda sağlamaktadır.
Su ayak izi yalnızca ticari işletmeleri ilgilendiren bir konu olmamakla birlikte su tüketiminin olduğu tüm alanlarda su ayak izi yazılımı kullanılarak su tüketimleri analiz edilebilir ve su kullanımlarının optimizasyonu sağlanabilecektir.
Su ayak izi yazılımı ise işletmelerin kendi içlerinde kullandıkları ERP, IoT, SAP gibi yazılımlar ile entegre edilerek su yönetimi sağlanması mümkündür.
Su ayak izi hesaplama yazılımlarında gerçek zamanlı izleme var mı?
Su ayak izi yazılımların bütünleştirileceği alt yapı özellikleri kapsamında debi metreler, nem ölçer cihazlar, su kalitesi sensörleri ile veriler bulut tabanlı sisteme aktarılarak analiz edilir ve su tüketim verilerini izleyebilmektedirler.
ISO 14046 Su Ayak İzi standardı su ayak izi gerekliliklerini içeren uluslararası geçerliliği olan su ayak izi raporlamasında kullanılan rehber dokümandır.
Su ayak izi raporlamaları ISO 14046 su ayak izi standardı kullanılarak hazırlanması gereken raporlardır. Su ayak izi raporlamaları manuel olarak yapılmakta olup günümüzde dijitalleştirme süreçleri ile su ayak izi yazılımı uygulamaları ile raporlama yapılmaktadır.
Su ayak izi ölçümlerinde ISO 14046 su ayak izi standardına uygun hesaplamalar yapılmalıdır. Aynı zamanda raporlamalarda şeffaflık ilkesi göz önünde bulundurularak su tüketimleri belgelenmelidir. Otomasyonlar ile su yönetimi süreçlerinde çözümler ve hedefler belirlenmektedir. Su yönetimlerinin ISO 46001 su verimliliği yönetim standardı kapsamında belgelendirilmelidir. Bu şekilde su ayak izi ölçümleri sürdürülebilirlik regülasyonları ile uyumu sağlanabilmektedir. Sürdürülebilirlik yazılımları hakkında bilgi edinmeki için tıklayın