Menü

SKDM - CBAM Danışmanlık

SKDM / CBAM Danışmanlığı, Avrupa Birliğine ihracatı yapılan malların Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması doğrultusunda ürünlerin ton başı karbon emisyonlarının hesaplanması ve raporlanmasıdır. SKDM / CBAM  danışmanlığı, SKDM / CBAM  Hesaplama ve Raporlama hizmetlerini kapsar. SKDM / CBAM Danışmanlığı hizmeti, AB ye ihrac edilen ürünlere ait doğrudan ve dolaylı karbon emisyonlarının  AB CBAM Exceline üzerinden hesaplanmasını ve AB CBAM Tüzüğüne göre raporlanmasına denir.

SKDM / CBAM Hesaplama Nedir?

SKDM / CBAM Hesaplama, Avrupa Birliği tarafından Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Tüzüğünde belirtilen yönteme göre yapılan ürüne gömülü karbon emisyonlarının hesaplanmasına denir. SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının baş harflerinden oluşturulan bir kısaltma olup, kelimelerin İngilizce karşılığı olan Carbon Border Adjustment Mechanism kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmaya ise CBAM denmektedir.

SKDM / CBAM Hesaplaması Nasıl Yapılır? 

SKDM / CBAM Hesaplama, Avrupa Birliği CBAM Sayfasında yayınlanan CBAM/ SKDM Exceli ile yapılmaktadır. CBAM Excelinin yanı sıra, kişiler kendi metotlarını kullanarak ya da CBAM Hesaplama Yazılımı kullanarak da hesaplama yapabilirler. CASEM ESG, ülkemizden Avrupa Birliğine ihracat yapan işletmelere destek olmak amacıyla SKDM/CBAM Hesaplama Yazılımını Ücretsiz olarak , herhangi bir sınırlama olmaksızın kullanıma sunmuştur. Ücretsiz SKDM / CBAM Hesaplama yazılımına ulaşmak için lütfen linki tıklayın. CBAM Danışmanlık Yazılımı Başvuru Linki!

SKDM / CBAM hesaplaması ürün ton başı karbondioksit miktarının hesaplanması ile yapılır. SKDM / CBAM Hesaplaması, ürünlerin üretim sürecinde sebep oldukları sera gazı emisyonlarının hesaplanmasını ve tonCO2 cinsinden toplanmasına denir.  SKDM / CBAM Hesaplamasında, ürüne ait öncüllerin karbondioksit miktarı, elektrik tüketimi karbondioksit miktarı, sabir yanmalar kaynaklı karbondioksit miktarı toplanır. Elde edilen 4 başlık altındaki karbondioksit miktarı toplam ürün miktarına bölünerek, ürünün ton başına düşen karbondioksit miktarı hesaplanır. 

Hangi Ürünlere (Sektörlere) SKDM / CBAM Hesaplaması Zorunludur?

Avrupa Birliği tarafından Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM / CBAM) Tüzüğü kapsamında belirtilen Aluminyum, Demir- Çelik, Gübre, Çimento, Elektrik ve Hidrojen sektörü ürünleri içim SKDM / CBAM Hesaplaması ve Raporlaması zorunludur. Ancak SKDM / CBAM kapsamında olan zorunlu sektörlerde yer alan ürünler tamamı için SKDM / CBAM hesaplama ve raporlama yapılması zorunlu değildir. 

Avrupa Birliği tarafından Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM / CBAM) Tüzüğü kapsamında CBAM Hesaplaması yapılması gereken ürünlere ait CN (GTIP) kodları tanımlanmıştır. SKDM / CBAM Yüzüğü Kapsamında Hesaplama Yapılması Gereken Ürünlere Ait GTIP (CN) Kodlarına ulaşmak için linki tıklayınız. https://www.casem.com.tr/skdm-raporlamasi-yapilmasi-gereken-urunler/

SKDM / CBAM Raporu Nedir?

SKDM / CBAM Raporu, Avrupa Birliğine ihracat yapan işletmelerin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) geçiş dönemi olan 01.10.2023  – 31.12. 2025  tarihleri arasında yetkili otoritelere 3 aylık dönemlerde yapmakla yükümlü oldukları raporlamalara denir. SKDM / CBAM Raporunun çeyreklik dönemlerde yapılması gereklidir. SKDM / CBAM raporlaması, her çeyreğin bitiminden sonraki ayın sonuna kadar avrupa birliğinde satış yapılan müşteriye iletilmelidir.  

SKDM Raporu, Avrupa Birliği içerisinde faaliyetlerini sürdüren işletmelerin SKDM Portal üzerinden yapacakları bildirimle gerçekleşir.  Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihracat yapan işletmelerin beyan ve bildirimden sorumluluğu olmayacaktır. Fakat AB’de bulunan ve Türkiye’de ithalat yapan işletmelerin ithal ettikleri ürünlere dair emisyonla alakalı bilgi ve belgeleri talep edebilecekleri de göz ardı edilmemelidir.

Gelecek dönemlerde SKDM / CBAM Raporu kapsamına hangi ürünlerin ilave olarak kapsam içerisine alınacağı da merak edilmektedir. Bu kapsamda ilk etapta Türkiye’den Avrupa Birliği’neihracı yapılan  demir – çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen sektörlerinde yer alan ürünlere ait raporlamaların yapılması zorunludur. 

SKDM / CBAM Raporu Vermemenin Cezası Var mı? 

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, AB Parlamentosu tarafından 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle devreye alınmıştır. Bu tarih itibariyle, Avrupa Birliğinde yerleşik olan ithalatçıların SKDM / CBAM Raporu vermemesi halinde ithal ettikleri ürünün emisyon tonu başına 10 Euro ile 50 Euro arasında Ceza Ödemeleri gerekmektedir. Bu cezalar Türkiye’deki şirketlere değil Avrupa Birliği’nde bulunan ithalatçı firmalara uygulanacaktır.

SKDM /CBAM Raporu Nasıl Hazırlanır?

SKDM Raporu hazırlanması için gerekli özellikler 6 Mayıs 2023 tarihli L 130/52 AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Bu çerçevede rapor hazırlanırken aşağıdaki bilgilerin ibraz edilmesiyle birlikte hazırlık sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması mümkün olacaktır.

  • İhracatçı Firmaya Ait Bilgiler
  • İthalatı Yapılan Ürünün Ton Cinsinden Miktarı
  • Ürüne Ait Gömülü Emisyonların Ton Eşdeğer CO2 Cinsinden Miktarı
  • MW Cinsinden Elektrik Tüketimi

Tüm bunların ibrazıyla birlikte SKDM Raporuyla ilgili herhangi bir eksiklik ortaya çıkması söz konusu olmayacaktır.

SKDM / CBAM Danışmanlığı Nedir? Neleri Kapsar?

SKDM / CBAM  Danışmanlığı, AB ülkelerine ihracatı yapılan (aluminyum,demir, çelik, çimento vb) ürünlerin, EU CBAM Tüzüğüne uygun olarak ürüne gömülü karbon emisyonlarının hesaplanması, raporunun oluşturulması ve eğitimlerinin verilmesi hizmetine denir. SKDM / CBAM Danışmanlığı kapsamında verilen hizmetin ana başlıkları aşağıdaki gibidir;

  • -SKDM / CBAM Eğitimi 
  • -SKDM / CBAM Hesaplama ve Raporlama
  • -SKDM / CBAM Çalıştayı

SKDM / CBAM Danışmanlığı Hizmeti Neleri Kapsar?

SKDM / CBAM Danışmanlığı hizmeti eğitim - hesaplama ve raporlama - çalıştay olmak üzere üç fazdan oluşmaktadır. SKDM / CBAM Danışmanlığı hizmetinin detayları aşağıdaki gibidir; 

  • SKDM / CBAM Regülasyon Eğitimi
  • SKDM / CBAM Kapsamına Giren Ürünlerin Tespit Edilmesi (GTIP Kodlarına Göre) 
  • Saha Ziyareti ve Hesaplama Döneminin Belirlenmesi,
  • Ürünlerin üretim akış şemalarının makine bazında çıkarılması, 
  • Ürünlerin hammadde ve yardımcı malzemelerini belirten ürün ağalarının çıkarılması,
  • SKDM / CBAM kapsamına giren öncüllerden hammadde ve yardımcı malzemelerin çıkarılması,
  • Tedarikçilerden öncüllere ait gömülü emisyojn bilgilerinin tedarik edilmesi 
  • Enerji Tüketimi, yakıt, emisyon raporu verilerinin temin eidlmesi, 
  • SKDM / CBAM Hesaplamasının Yapılması
  • SKDM / CBAM Raporunun Hesaplanması 
  • SKDM / CBAM Yazılımı Eğitimi ve Uygulamalı Hesaplama
  • SKDM / CBAM Exceli Eğitimi ve Uygulamalı HEsaplama  

 

Güncelleme Tarihi: 3.4.2025 19:59:51
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp