CBAM/SKDM Raporu, Avrupa Birliği'ne ihracatı yapılan alüminyum, demir-çelik, gübre, çimento sektöründeki bazı ürünlere hazırlanması gereken ve ürüne ait gömülü emisyon hesaplamalarını içeren rapora denir. CBAM/SKDM Raporu, yılda dört defa üç aylık periyotlarla hazırlanır. SKDM/CBAM raporu, Avrupa Birliğine ihracat yapan işletmeler tarafından hazırlanır. SDKM / CBAM Raporunda üretici, ihracatçıya ait resmi bilgiler ile ürüne ait gömüllü karbon emisyonu verileri yer alır.
Avrupa Birliği tarafından Avrupa Yeşil Mutabakatı yasası doğrultusunda 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) hayata geçti. Yayınlanan tüzüğe göre Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) iki aşamada uygulanacak. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması 1 Ekim 2023 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında bir geçiş süreci olarak kabul ediliyor. İlk aşamanın tamamlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2026’da ikinci aşama başlamış olacak. İlk aşama 01.10.2023 – 31.12.2025 yılları arasında bir geçiş dönemi olarak gerçekleşecek, ikinci aşama ise 01.01.2026 tarihinden itibaren başlayacak.
SKDM Tüzük Metni, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Konsey tarafından 10 Mayıs 2023 tarihinde imzalanmış ve 16 Mayıs 2023 tarihli ve L 130/52 AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmış olup 17 Mayıs 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
SKDM Tüzüğünün Ana Esasları aşağıdaki gibidir;
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) geçiş dönemi sonrasında 01.01.2026 itibariyle, Avrupa Birliği ülkelerinde yerleşik ve SKDM ürünlerinden ithalat yapan işletmeler, yetkili otoritelere her yılın 31 Mayıs tarihinde bir önceki yıla ait SKDM Beyanı yapmakla yükümlü olacaklar.
SKDM Raporu, 01.10.2023 – 31.10.2025 tarihileri arasında, 3 aylık dönemlerde verilecek olan raporlardır. Bu raporlar SKDM Sertifikası (Karbon Vergisi) içermezler. SKDM Beyanı, 01.01.2026 tarihi itibariyle, her yıl 31 Mayıs tarihinde yıllık olarak verilecek olan beyanlardır. SKDM Beyanları, bir önceki yılın verilerine göre hazırlanır ve gerekli olması halinde SKDM Sertifikası (Karbon Vergisi) içermelidir.
SKDM Raporunu / Beyanını, Avrupa Birliğinde faaliyet gösteren işletmeler SKDM Portal’ ına yetkili otoriteler aracılığıyla bildirecek olup, Türkiye’den Avrupa Birliğine ihracat yapan işletmeler direkt olarak SKDM Portal’ına beyan ve bildirim ile sorumlu olmayacak. Ancak, Avrupa Birliğinde faaliyet gösteren kuruluşlar, Türkiye’den ithal yaptıkları ürünlere ait emisyon bilgilerini ihracatçı kuruluşlardan talep edebilirler. Bu nedenle, Türkiye’den AB’ye ihracat yapan işletmeler şimdiden ürünlerine ait emisyon bilgilerini netleştirmelidir.
SKDM Raporu/ Beyanı, Türkiye’den AB‘ye ihracat edilen demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen sektörü ürünleri için geçerli. Bu ürünlerin listesine aşağıdaki linkten GTIP numarası ile ulaşabilirsiniz.
SKDM Raporu, 01.10.2023 itibariyle 31.12.2025 tarihine kadar 3 aylık periyotlarda yapılacak. Her 3 aylık periyottan sonra, bir sonraki ayın son gününe kadar SKDM Raporu girilecek. Örneğin; 01.10.2023 – 31.12.2023 dönemi için SKDM Raporu 31.01.2024 tarihine kadar girilecek. Yıllık SKDM Rapor Tarihleri her yıl; 31 Ocak – 30 Nisan – 31 Temmuz – 31 Ekim tarihlerinde yapılacaktır.
SKDM Raporu vermenin cezası, 17.08 2023 tarihinde (EU) 2023/956 sayılı SKDM Uygulama tüzüğüne göre belirlenmiştir. SKDM Beyanı cezası, bildirilmeyen emisyonların tonu başına 10 ila 50 Euro arasından olacaktır. Ceza uygulaması, Türk şirketlere değil, AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlere uygulanacaktır.
SKDM / CBAM Beyanı, karbon sınırlarının öngörülmesi ve yönetilmesi konusunda kritik bir araçtır. Çevresel etkiyi minimize etme ve sürdürülebilirlik çabalarınızı güçlendirme odaklı olan bu rapor, işletmemizin karbon ayak izi çalışmalarını belirlemek ve karbon azaltma stratejileri geliştirmek için önemli bir adımdır. CBAM Raporu, bizim için sadece bir yasal gereklilik değil, aynı zamanda çevresel sorumluluğumuzu ve işletme etiğimizi yansıtan bir belgedir. Sektördeki liderliğimizi sürdürme ve çevresel sürdürülebilirliği destekleme konusundaki kararlılığımızı gösterebilmemiz için bize ulaşabilirsiniz.
SKDM Beyanı hazırlık süreçleri ile alakalı olarak 6 Mayıs 2023 tarihli L 130/52 AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanan SKDM Tüzüğü hangi belgelerin gerekli olduğunu açıkça belirtmiştir. Bu doğrultuda 1 Ocak 2026 tarihi sonrasında hazırlanacak olan SKDM Beyanı ile ilgili bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması çok değerlidir. İşte gerekli bilgi ve belgeler:
Tüm bu süreçlerde titiz bir yaklaşım benimsemek isteyen işletmeler SKDM Raporu ve SKDM Beyanı hazırlayan profesyonellerle de iş birliği yapabilecektir. Bu çerçevede belge ve bilgi ibrazında yaşanacak aksaklıklardan dolayı sorunlarla karşılaşılması söz konusu değildir.
CASEM ESG olarak SKDM Raporu ve Beyanı hazırlama konusunda SKDM / CBAM Danışmanlığı hizmetimiz ile sizlere deste olmaktan memnuniyet duyarız.