İşletmeler, faaliyet gösterdikleri sektörün ve ekonomik sistemin özelliklerine göre belirli bir çevreyle etkileşim halindedir. Bu çevreyi oluşturan unsurlar, üretim aşamalarında gerçekleşen karbon salınımı ile doğrudan ilgilidir.
İşletmelerin çevreye karşı izleyeceği politikalar, içinde bulunduğumuz dünyanın daha yaşanılabilir olmasını da doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden çevre koşullarına ve üretim aşamalarına uygun bir politika sürdürülmesi gereklidir.
Şimdi sizlerle şirketlerin çevresel sorumluluklarına yakından bakalım.
Şirketlerin çevresel sorumluluklarından en önemlisi sürdürülebilir bir gelecek için çevreye duyarlı üretim yapmasıdır. Üretim yerleri, fabrikalar ve tesisler, çevreye olan etkilerini azaltmak ve doğal kaynakları korumak için çeşitli yükümlülükleri yerine getirmelidir.
Ayrıca, bir fabrikanın üretim yaparken çevreye karşı alması gereken sorumluluklara kısaca değinmek gerekirse eğer;
Atık Yönetimi: Üretim sürecinde ortaya çıkan atıkların doğru bir şekilde yönetilmesi, geri dönüşüm ve bertaraf edilmesi için tüm çalışmaları planlaması gerekir. Ayrıca yapılacak bu çalışma neticesinde şirketlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirip çevre dostu bir marka imajı oluşturmalarına da olanak tanıyacaktır.
Enerji Verimliliği: Enerji tüketimini azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapması, çevresel etkiyi minimize etmesine yardımcı olacaktır.
Su Kullanımı: İşletmelerin en önemli kullanım alanından biri de sudur. Bu yüzden fabrikalarda su kullanımına çok dikkat edilmesi gerekir. Su kaynaklarının korunması ve suyun verimli kullanımı, fabrikaların üzerinde durması gereken önemli bir konulardan biridir.
Hava Kirliliği: Emisyonların kontrol altında tutulması ve hava kirliliğine neden olan gazların azaltılması fabrikaların sorumlulukları arasındadır. Bunun için karbon danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Kimyasal Kullanımı: Tehlikeli kimyasalların kullanımının kısıtlanması ve güvenli bir şekilde depolanması, çevre sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Üretim tesisleri ve şirketler, bu konuda daha fazla özen göstermelidir. Zira, doğaya veya su kaynaklarına karışmaması gereken kimyasalların, gelecekte çevre üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler oldukça nettir.
Çevresel Mevzuata Uyum: Şirketlerin ulusal ve uluslararası çevre mevzuatına uyum sağlaması şirketin duyarlılığı ve prestiji için son derece önemlidir. Bu mevzuata uyum sağlanmaması cezai yaptırımları beraberinde getirebilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak ve sürdürülebilir iş uygulamalarını desteklemek üretim ve fabrikalar için oldukça önemlidir.
Sürdürülebilir Üretim: Üretim süreçlerinin çevreye daha az zarar vermesini sağlamak ve gelecekteki üretimleri tehlikeye atmamak için fabrika ve üretim tesislerinde sürdürülebilir üretim tekniklerinin benimsenmesi önemlidir.
Hem çevresel etkileri azaltmak hem de şirketlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirmek için kritik öneme sahiptir. Şirketler, bu sorumlulukları yerine getirerek hem çevreyi koruyabilir hem de sürdürülebilir bir iş modelini kolayca ve daha kârlı şekilde oluşturabilirler.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamında üretimin nasıl geliştiğine odaklanan bir tür standarttır. Bu nedenle işletmenizin ISO 14001’e uygun üretim koşullarına sadık kalmasını eğer bu konuda atacak adımda kararsız kaldıysanız ve iyi bir çevre danışmanlık firması ile ilerlemek istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.