Menü

Sera Gazı Emisyon İzni Danışmanlık

Sera Gazı Emisyon İzni Danışmanlığı, İklim Kanunu kapsamında sera gazı emisyonları yönünden emisyon ticaret sistemine dahil olan işletmelerin bakanlık tarafından alınması için sunulan danışmanlık hizmetine denir. Sera Gazı Emisyon izni danışmanlığı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından verilmektedir.

CASEM Sürdürülebilirlik,  Sera Gazı Emisyon İzni Danışmanlık firması olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirlmiş danışmanlık firması olarak hizmet vermektedir. 

Sera Gazı Emisyon İzni Nedir?

Sera Gazı Emisyon İzni, İklim Kanunu ile Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve Karbon kredileri ile ilgili düzenlemeler kapsamı dahilindeki işletmelerin almakla zorunlu olduğu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından verilen izne denir. 

İklim Kanunu ile Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)'de yer alacak işletmelerin sera gazına neden olan faaliyetlerini sürdürebilmeleri için sera gazı emisyon izni almaları hüküm altına alınmaktadır. 

Avrupa Birliği'nde uygulanan sera gazı emisyonları prosedürüne benzer bir uygulama ile işletmelerin üretim süreçleri ve sera gazı emisyonlarına neden olan kaynaklar gibi temel bilgilere istinaden verilen sera gazı emisyon iznine göre tesisler üretimlerini gerçekleştirecektir. Benzer şekilde yeni kurulan tesislerin de üretim faaliyetlerine başlamadan önce sera gazı emisyon izni almaları öngörülmektedir.

Sera Gazı Emisyon İzni Kim Tarafından Verilir? 

Sera Gazı Emisyon İzni, İklim Kanunu ile getirilen düzenleme ile  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından verilir. Sera Gazı Emisyon İzni alırken işletmeler danışmanlık hizmeti alması gereklidir. 

Sera Gazı Emisyon İzni Nasıl Alınır? 

Sera Gazı Emisyon İzninin nasıl alınacağı, iznin geçerlilik süresi içerisinde tesisin niteliğinde veya işleyişinde gerçekleşen değişiklikler ile sera gazı emisyon izni sahibi gerçek veya tüzel kişilerde meydana gelecek değişiklikler sonucunda sera gazı emisyon izninin güncellenmesi veya iptal edilmesi, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından çıkarılacak mevzuat ile ortaya konan usul ve esaslara göre belirlenecektir. 

Sera Gazı Emisyon İzni Kimler İçin Zorunludur? 

Sera Gazı Emisyon izni, Emisyon Ticaret Sistemi kapsamındaki işletmeler için zorunludur. İklim Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde ETS kapsamı dahilinde yer alacak işletmeler sera gazı emisyon izni almak zorundadır. Üç yıllık süre içerisinde işletmelerin; ETS kapsamında faaliyetlerine devam edebilmeleri için, bir kereye mahsus olmak üzere sera gazı emisyon izinlerinin olduğu kabul edilir. Gerekli görüldüğü takdirde Karbon Piyasası Kurulu kararı doğrultusunda Başkanlık; bu fıkrada yer alan süreyi bitim tarihlerinden itibaren iki yıla kadar uzatmaya yetkilidir. 

Sera Gazı Emisyon İzni Geçiş Süresi Kaç Yıldır? 

İklim Kanununda sera gazı emisyon iznine ilişkin olarak geçiş sürecinde işletmelere kolaylık sağlanması ve bürokratik yoğunluğun azaltılması amacıyla 3 yıllık geçiş süreci öngörülmüş ve mevcut tesislerin bu süre zarfında sera gazı emisyon iznine sahip olması benimsenmiştir. Sera gazı emisyon izni kavramı ülkemiz için yeni bir kavram olması sebebiyle geçiş süreci gerektirmektedir. Bu geçiş sürecinde ortaya çıkabilecek öngörülmeyen durumlara karşı Karbon Piyasası Kurulu kararı doğrultusunda Başkanlığa bir yetki tanımlanarak sürecin tamamlanmasına yönelik ek süre belirtilmiştir. Geçiş hükmü maddesi ile sistemin çalışır durumdayken izlenmesi ve en uygun seviyeye ulaşması yönünde düzenlemelere imkân sağlanacaktır.

Sera Gazı Emisyon İzni Cezası Ne kadar? 

Emisyon Ticaret Sistemi kapsamına dahil olan işletmelerden sera gazı emisyon izni almadan faaliyet gösteren veya süresi biten veya iptal edilen sera gazı emisyon izni ile faaliyetlerine devam edenlerden;

-Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunan işletmelere, Başkanlığa son beş yıl içerisinde sunulan en yüksek emisyon değerine sahip raporda yer alan her bir ton karbondioksit eşdeğeri emisyon miktarı başına 5 Türk lirası,

-Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere ise 1.000.000 Türk lirasından 10.000.000 Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Doğrulanmış sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere uygulanacak cezalarda sektör ve kapasite olarak doğrulanmış sera gazı emisyon raporu bulunan eşdeğer işletmelere göre değerlendirme yapılması esastır. Bu alt bendin hangi hâllerde ve hangi kapasitedeki tesise uygulanacağına ilişkin miktar ve esaslar Başkanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Güncelleme Tarihi: 3.4.2025 19:52:00
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp