Karbon Sertifikası Alım İşlemleri, sera gazı azaltımı ya da engellemesi yapan projelerden üretilmiş, doğrulanmış ve listelenmiş karbon sertifikalarının satın alınmasına denir. KArbon sertifikalarının alım işlemleri, karbon sertifikaların onaylayan kuruluşlardan, karbon kredilerinin satışının yapıldığı pazaryerlerinden, websitelerinden, karbon ticareti yapan aracı kurumlardan yapılır. Karbon sertifikası alım işlemleri için karbon borsalarına ait web sitelerinden üyelik kaydı yaptırmanız zorunlu değildir. Bazı karbon borsalarında ya da websitelerde üye olamdan karbon sertifiksı alımı yapabilirsiniz. Karbon Sertifikası alımı sonucunda sebep olduğunuz sera gazı miktarını denegeleyebilir ya da ticaret amaçlı olara karbon yatırımı yapabilirsiniz. arbon Sertifikaları ile bireysel ya da kurumsal olarak yatırım yapma imkanınız bulunmaktadır. Karbon sertifkaları, üretim tarihinden itibaren on yıl süre ile geçerlidir. Karbon sertifikalarının üretildiği yer, tarih, kaynak bilgileri, hazırlayan, onaylayan ve listeleyen kuruluş bilgileri izlenebilir olmak zorundadır. Karbon sertifikalarının tarihi Kyoto Protokokü ile başlamıştır. Günümüzde karbon sertifikaları, paris iklim anlaşmasının 6. maddesinde belirtilen hükümlere dayanılarak üretilmekte ve ticareti yapılmaktadır.
Karbon Sertifikası, 1 ton sera gazı emisyonu engellemesi ya da azaltımı yapan projelerden üretilen sertifikalara denir. Karbon Sertifikası, 1 adet karbon kredisine karşılık gelen sertifikadır. Karbon sertifikaları, şahısların kuruluşların organizasyonların karbon emisyonlarını sıfırlamak için kullanılır. Yenilenebilir enerji, teknolojik gelişme, ormanlaştırma, tarım, enerji tasarrufu gibi noktalardan üretilen ve Gold Standart - Vera - Global Carbon Councill gibi kuruluşlardan akredite edilerek liselenme etkisi alan karbon kredilerine ait sertifikalara karbon sertifikası denir. Bunlar karbon kredisinin ıspatı niteliğinde olan tek kullanımlık sertifikalardır.
Karbon Sertifikası, sera gazı emisyonlarını azaltmayı veya atmosfere salınan karbon dioksit gibi gazları dengelemeyi amaçlayan bir çevre birimidir. Her bir karbon sertifikası, bir ton karbon dioksit eşdeğeri emisyonun azaltılmasını veya emilmesini simgeler ve uluslararası, ulusal veya yerel düzeyde emisyon azaltma hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynar.
Günümüzde, yenilikçi ve sürekli gelişim odaklı şirketler için karbon ayak izi hesaplama, raporlama ve doğrulama süreçleri artık standart hale gelmiştir. Bu alanda çalışan pek çok şirket, karbon yüklerini hesaplayıp raporluyor ve bunları doğrulatıyor. Ancak, bazı şirketler için bu süreçler yeterli olmuyor ve "Karbon yükümü hesapladım, daha fazlasını nasıl yapabilirim?" sorusu gündeme geliyor.
Karbon emisyonlarının sıfırlanması, Karbon Nötr hale gelinmesi anlamına gelir. Bir işletme önce kurumsal karbon ayak izi hesaplamalarını yapar ve hesaplama sonucunda o yıla ait karbon emisyon miktarını ton cinsinden görür. Karbon emisyonlarının toplamını gören işletme, ilk olarak karbon salınımına neden olan noktaları iyileşitrme ile sürece başlar. Yapabildiği kadarını yaptıksan sonra, dilerse Kapsam 2 emisyonlarını sıfırlamak için I-REC sertifikası alır. Kalan kapsam1 ve kapsam 3 emisyonları için karbon kredisi alarak karbon sıfırlama, karbon dengeleme- ofsetleme işlemini yapabilir. Anlamış olduğum adınları özetleyecek olursak aşağıdaki gibidir:
Bu adımları izleyerek ürün ve/veya kurumsal seviyede karbon yükümüzü hesaplamış olduk, sıra de var?
Karbon Emisyonlarına neden Olan Noktaları İyileştirin!
Karbon emisyonu, bir organizasyonun veya bireyin atmosfere saldığı karbon bazlı gazların miktarını ifade eder. Bu gazlar genellikle fosil yakıtların yanması, endüstriyel süreçler ve diğer insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkar. Karbon emisyonları, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine katkıda bulunabilir. Karbon emisyon sertifikaları, bir kuruluşun veya kişinin belirli bir dönemde saldığı karbon emisyonlarını dengelemek veya azaltmak amacıyla kullanılır. Bu sertifikalar genellikle karbon salımını azaltan projelere yatırım yaparak elde edilir.
Sertifika sahipleri, emisyonlarını dengeleyerek karbon ayak izlerini azalttıklarını ve sürdürülebilirliği desteklediklerini gösterebilirler. Karbon emisyon sertifikaları, şirketlerin ve bireylerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olabilir.
Karbon kredisi almak için, karbon kredilerini sergileyen bir portala ihtiyaç duyarsınız. Bu protalda almak istediğiniz karbon kredisi türünü seçer ve alım yaparsınız. Bu portallardan bazıları GoldStandard, Carbonfuture, Puro earth gibi platformlardır. Ancak bu platformlar türkçe dilinde destek hizmeti sunmaz, ya yüksek cüzdan açma maliyetleri sunar, ya da yüksek karbon sertifikası maliyetleri sunar.
Karbon kredisi/sertifikası alma süreci genellikle şu adımları içerir:
Bu süreç, şirketin büyüklüğüne, sektörüne ve coğrafi konumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca, yerel ve uluslararası yönetmelikler ve standartlar da bu süreci etkileyebilir.
İşte tam bu noktada sizlere destek olmayı çok isterim. Benimle dilediğiniz şekilde iletişime geçmeniz halinde size elimden gelen desteği sağlayacağıma emin olabilirsiniz
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim