Karbon Ayak İzi Azaltma, basit tanımı ile ülkelerin, şehirlerin, şirketlerin ve insanların sebep oldukları sera gazı emisyonlarını azaltması olarak tanımlanabilir. Karbon ayak izi, fosil yakıtlarının kullanımının düşürülmesi ve kaynakların yeniden kullanımı ile azaltılır. Ülkelerin karbon emisyonlarına vergi uygulamalarını devreye alacakları üzerine açıklamalar yapması ile karbon ayak izi azaltmanın önemini her geçen gün arttırmaktadır. Karbon Ayak İzi fosil yakıtların yerine yeşil enerji kullanımı, enerji verimliliği çalışmalarıve kaynakların yeniden kullanımı ile azaltılır. Paris Protokolü kapsamında ülkeler, yeryüzünün 2.0 derecenin altında ısınma hedefinin gerçkelşetirilmesi için Ulusal Katkı Beyanlarını sunmuşlardır. Ulusal katkı beyanları gereği ülkeler Net Sıfır Karbon olacakları yılları Birleşmiş Milletlere taahüt etmişlerdir. Bu taahütün yerine getirilmesi için ülkeler karbon emisyonlarının azaltımını planlamıştır. Karbon ayak izi azaltımı çalışmalarında devletlere, sivil toplum kuruluşlarına, işletmelere ve bireylere ayrı ayrı görevler düşmektedir. Karbon ayak izi azaltımı için ülkelerin, sivil toplum kuruluşlarının, işletmelerin ve bireylerin ortak çalışma yürütmeleri gereklidir. Sadece tek taraflı olarak yapılan çalışmalar karbon ayak izi azaltımı için yeterli olmayacaktır.
Dünyamız, 1950 yılından sonra küresel ısınma etkisi altına girmeye başlamıştır. Son 800 bin yılın karbon dioksit artışları modellendiğinde, karbondioksit gazı salınımının tarih boyunca 1950 yılındaki seviyeye ulaşmadığı görülmektedir. Yeryüzünün okyanuslar, ağaçlar, toprak, bitkiler gibi organlarıyla karbon gazını yakalama, depolama ve temizleme yeteneği bulunmaktadır. Bu yetenek iklimin doğal dengesinde kalması için önemlidir. 1950 yılı sonrasında yeryüzünün karbon yakalama ve depolama yeteneği, sera gazı emisyon salınımlarının altında kalmıştır. Bu tarih itibariyle sera gazları atmosferde her geçen gün birikmeye devam etmektedir. Son yıllarda atmosfere salınan karbon gazının %44 ü atmosferde asılı olarak birikmeye devam etmektedir.
Karbon ayak izi salınımlarının artışı sera gazı tabakasının kalınlaşmasına sebep olmaktadır. Sera gazı tabakasının kalınlaşması, yer yüzünden sekip atmosferi terk etmesi gereken güneş ışınları ve ısısının, tekrar yer yüzüne dönmesine sebep olmaktadır. Atmosfer ile yerkürü arasında kalan ısı ve ışınlar, yeryüzü sıcaklığını arttırmaktadır. Artan yeryüzü sıcaklık ortalaması, su seviyesinin yükselmesi, doğal dengenin bozulması ve iklim değişikliği gibi sonuçlara yol açmaktadır. Bu olumsuzlukların giderilmesi için karbon ayak izi azaltılmalıdır. Atmosfere salınan sera gazlarının oranının artması, küresel ısınma, deniz seviyelerinin yükselmesi, aşırı hava koşulları ve doğal yaşam alanlarının tahribatı gibi olumsuz çevresel etkilere yol açar.
Yapılan araştırmalara göre Karbon salınımlarının %55 i sanayi kuruluşlarından %10 u devletlerden kaynaklanmakta iken bireylerin karbon ayak izi salınımları %35 seviyesinde. Ancak dolaylı olarak düşünüldüğünde sanayi ve devlet faaliyetleri, bireyler için gerçekleştirilmekte. Bu nedenle karbon ayak izi azaltma çalışmalarına ilk olarak bireylerden başlanması gerekmektedir.
Karbon Ayak İzi Azaltma yöntemleri ülkeler, şehirler, işletmeler ve bireyler için değişkenlik göstermektedir. İşletmeler için Karbon Ayak İzi Azaltma Yöntemleri, yine işletmelerin türlerine göre değişkenlik gösterecektir. Ancak temel olarak karbon ayak izi azaltma yöntemlerinden bahsetmek mümkün. Temel karbon ayak izi azaltma yöntemleri ; enerji tüketiminin en verimli hale getirilmesi, enerji tedariğinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması, hammadde kullanımının mümkün olan en üst seviyede geri dönüştürülmüş kaynaklardan temin edilmesi, döngüsel ekonomi uygulamaları, ulaşım ve transportların optimize edilmesi, karayolundan daha çok demir yolu ve deniz yolunun tercih edilmesi, elektrikli araçların kullanılması, satılan ürünlerin geri dönüşüme imkan verecek şekilde tasarlanması olarak sıralanabilir.
Ölçmediğimiz karbon ayak izini azaltmamız mantık dışıdır. Karbon ayak izi azaltma yöntemlerinin ilk maddesi mevcut karbon ayak izi salınımlarının ölçülmesi olmalıdır. Karbon ayak izi azaltma hedefine ulaşılması için izlemesi gereken adımların başında sebep olduğu Kurumsal Karbon Ayak İzi miktarını ölçmesi ve raporlamasıdır. Bu raporun sonucunda göre karbon ayak izi azaltma planlamasını yapmalıdır.
Karbon Ayak İzi Azaltma Yaklaşımları Şunlardır;
Karbon Ayak İzi Azaltma Yöntemleri arasından en çok tercih edilen karbon emisyonlarının oluşumunun engellenmesi ile azaltılmasıdır. Ancak işletmeler için karbon emisyonlarının oluşumunun engellenemediği durumlar mevcuttur. Bu durumlara hammadde kaynaklı karbon emisyonları, ulaşım kaynaklı karbon emisyonları, toprak kullanımı kaynaklı karbon emisyonları örnek olarak verilebilir. Karbon emisyonlarının oluşumunun engellenmesi ile azaltılmasının tamamlanmasının ardından uygulanabilecek yöntemlerin başında Karbon Yakalam (Carbon Capture) ve Depolama yöntemi gelmektedir. Ancak bu yöntem henüz teknoloji aşamasında olması sebebiyle oldukça pahalıdır. Bir ton karbondioksit in yakalnaması ve depolanması maliyeti ortalama 300 Euro / Ton Co2e seviyelerindedir. Özellikle yeşil çelik sektörünün çok ilglilendiği bir yöntem olan KArbon Yakalama teknolojilerinin henüz ticarileşmemesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekliliği için kötü durumlardan biridir.
Konunu uzmanlarının en çok onaylamadığı yöntem ise Karbon Dengeleme yöntemidir. Karbon dengeleme yöntemi özellikle 2022 yılı itibariyle ingiliz basının hedefi haline gelmiştir. Karbon Ticareti ile para aklama yapıldığı iddiaları yayılmışıtır. Karbon ticareti ile karbon nötr hale gelinmesini yeşil yıkama (green washing) uygulamalarından biri olarak tanımlamıştır. Karbon dengeleme basit olarak işletmelerin sebep oldukları karbon emisyonlarına denk gelecek miktarda karbon kredisi alarak emisyonlarını sıfırlama anlamına gelmektedir.
Karbon Ayak İzi Hesaplama ile Azaltma: İşletmeler ve organizasyonlar genellikle sektörlerine özgü hesaplama yöntemleri kullanırlar. Sektöründe önemli yeri olan bir şirketin karbon ayak izi, onun çevre üzerindeki etkisinin önemli bir ölçüsüdür. Sera gazı protokolü, karbon ayak izi ölçümü ve raporlaması için küresel bir kurumsal standarttır. Bir şirketin ürettiği Sera gazı (GHG) emisyonlarının ölçümünü, yönetimini ve raporlanmasını standartlaştırır. Sera gazı protokolü, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) tarafından ortaklaşa oluşturulmuş ortak bir protokoldür. Şirketler karbon ayak izi hesaplaması yapmak için Kapsam1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 emisyonlarını kullanırlar.
Karbon ayak izini azaltmanın pek çok faydası vardır. Her dünya vatandaşı, sosyal sorumluluklarını yerine getirerek çevreyi daha yaşanılabilir bir hâle getirebilir. Genel olarak karbon ayak izi azaltmanın faydaları şunlardır: