Menü

ISO 46001 Su Verimliliği Danışmanlık

Günümüzde temiz su kaynaklarına erişim, ne yazık ki eski zamanlarda olduğu gibi değildir. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte sanayinin gelişmesiyle birlikte üretimdeki sürekli artış ve popülasyonun hızla artması bu kaynaklara erişimimizi daha da kısıtlamaktadır. İnsanlık, pek çok amaç için sürekli bir tüketim içerisinde ve bu tüketim, büyük bir kirlilik oluşturmakla birlikte kaynakların azalmasına sebebiyet vermektedir.

Suyun olmadığı bir hayat düşünülemez.

Canlı yaşamının temel bir ihtiyacı olan suyu ileri nesillerin kullanabileceği şekilde miras bırakmak bize düşen en büyük sorumluluktur. Dolayısıyla suyu bilinçli tüketerek ve kaynakların ihtiyacımız kadar olan kısmını kullanarak suyun sürdürülebilirliğine katkı sağlamamız gerekmektedir. Bu amaçla su verimliliği kavramı ortaya çıkmıştır.

Su verimliliği Nedir ve Neden Önemlidir?

Su verimliliği; suyun çevresel, sosyal ve yönetimsel açıdan yararını daha fazla arttırmak amacıyla suyun ihtiyacımız kadar olan miktarını etkili şekilde kullanmaktır. En basit örneğiyle, evimizin bahçesini sularken hortumla sulamak yerine, damla sulama sistemiyle sulama yapmak su verimliliği sağlamaktır. Küçük adımlar bütününde büyük etkiler oluşturmaktadır.

Bugün sahip olduğumuz su kaynakları hangi amaçlarla tüketilirse tüketilsin, kirletildiğinde çevreye, gıda güvenliği ve hijyen sağlanamadığında sosyal hayata, suya erişim problemleri yaşandığında ya da su ile ilgili yaptırım gerektiğinde otoritelere büyük etkisi bulunmaktadır.

Suyun sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, suyu etkili ve verimli kullanarak gelecek nesillere tıpkı bugün erişebildiğimiz gibi ulaşılabilir temiz su kaynakları bırakmak toplumsal sorumluluğumuzdur. Bugün sadece konuştuğumuz değil, eyleme geçmemizin zorunlu hale geldiği bir süreç içerisinde bulunmaktayız.

Su tüketiminin azaltılmasının çevreye olan etkileri nelerdir?

  1. Su sürdürülebilir hale getirilerek gelecek nesillere temiz ve kullanılabilir su kaynakları sağlanır.
  2. İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri minimize edilir.
  3. Su tüketimini azaltmak daha az atıksu oluşumu sağlayarak atıksu yönetimini kolaylaştırır.
  4. Su tüketiminin artmasıyla azalan su kaynaklarında yaşayan canlı türleri tehlike altında kalmaz.
  5. Nehir, göl ve yeraltı suları korunarak ekosistemin dengesi bozulmaz. Habitatlar korunur.
  6. Suyun arıtımı, pompalanması, taşınması gibi enerji harcanan süreçler azalacağı için enerji tüketimi azalır. Bu sayede, karbon emisyonlarının da azaltılması sağlanmış olur.
  7. Su kullanımının %77’si tarım arazilerinin sulanmasından dolayı gerçekleşen ülkemizde, su tüketimi toprak yapısına uygun hale getirilerek tarımda aşırı sulamadan kaçınılmış olur.

Su Verimliliğiyle ilgili yasal gereklilikler Nelerdir?

Ülkemizde yenice yayınlanan Su Verimliliği Yönetmeliği ile birlikte su verimliliği sisteminin kurulması, izlenmesi ve belgelendirilmesi planlarının oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, bir ürünün veya hizmetin üretiminde en az miktarda su kullanımı ya da aynı miktarda su ile daha fazla ürünün veya hizmetin üretilmesi prensibiyle her türlü su kaynağının azami fayda elde edilecek şekilde sistematik hale getirilecek olup bu durum belgelendirilecektir.

Bu yönetmelikle birlikte;

  1. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması amacıyla, Su verimliliği sistemi kurulacak ve uygulanacaktır.
  2. 5 yıllık uygulama takvimini içeren Su verimliliği planlarının hazırlanması, onayı, izlenmesi ve güncellenmesi sağlanacaktır. Uygulamaya ilişkin sonuçlar yıllık olarak raporlanarak izlenecek ve bilgi sistemine girilecektir. Planlar, Tarım ve Orman Bakanlığına sunulacaktır.
  3. Su verimliliği belgelendirilmesi yapılacaktır. Belgelendirme; Mavi, Yeşil ve Turkuaz olmak üzere 3 seviyede düzenlenecektir. Belgelendirmelerde, Mavi ve Yeşil Su Verimliliği Belgesi için kriterler, özel koşullara ve NACE kodu bazındaki üretim faaliyetlerine göre değişiklik göstermektedir.

Turkuaz Su Verimliliği Belgesi gönüllük esasına göre alınacak olup, özel koşullar dışındaki durumlarda Mavi ve Yeşil Su Verimliliği belgesi içinde gönüllü başvuru yapılabilecektir.

Su verimliliği yönetmeliğine uygun belge nasıl alınır?

Su verimliliği yönetmeliğine uygun belge, sektöre özgü gerekli kriterler sağlandıktan sonra Su Verimliliği Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. Belgelendirme süreçleri, öncelikle su verimliliği sistemi kurulması ve uygulanmasıyla başlar. Süreç; izleme, raporlama ve onay adımlarıyla devam eder.

Su verimliliği raporları nasıl hazırlanır?

Su verimliliği raporları için ISO 46001 standardının tüm süreçleri bilinmeli ve ISO 14046 Standartlarına uygun olan, uluslararası kabul görmüş bir hesaplama metodolojisiyle hesaplandıktan sonra raporlanmalıdır.

ISO 46001 standardı nedir? Bu standarda uygunluk için profesyonel destek almak gerekli midir?

ISO 46001 “Su Verimliliği Yönetim Sistemleri Kullanım Kılavuzu ile Gerekler” standardı, bir kuruluşun su tasarrufu sağlamasına ve bu tasarrufla birlikte işletme maliyetlerini düşürmesine yardımcı olmak için yayınlanan uluslararası bir standarttır. Su Verimliliği Yönetim Sistemlerinin kurulmasını ve belgelendirilmesini sağlamak amacıyla bu standardın gereklerini yerine getirmek, sürdürülebilirlik yolculuğumuzun da gerekleri arasında yer almaktadır. ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemlerinin hali hazırdaki yönetim sistemlerine entegre edilmesi, sektörde öncü bir konumda olmayı sağlar.

Su verimliliği Yönetim Sisteminin kurulması bilgi, emek ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu yönetim sistemini kurmak sistematiklik, proaktif yaklaşım ve tecrübeli bir ekip çalışması istemektedir.

Su Verimliliği Yönetim Sistemini kurmak amacıyla her kuruluş, kurumsal döngüde bulunan mevcut çalışma hayatının zorlukları ve iş yükü sebebiyle sürece hakkettiği özeni verebilmek için alanında uzman kişilerin olduğu bir danışmanlık hizmeti almalıdır. Danışmanlık hizmeti, amaçlara ve hedeflere ulaşma konusunda zamanın en iyi şekilde yönetilmesini ve teknik bilgiyle kolayca sistemin kurulmasını sağlar. Bu doğrultuda danışmanlık hizmeti almak gereklidir.

Danışmanlık Hizmetleri bu gerekliliklerle uyumlu mudur?

Su verimliliği raporlarının oluşturulması ve belgelendirme süreçleri multidisipliner süreçleri barındırmaktadır. Tüm süreçler için sektöre özgü yol haritası belirlenir ve her süreç kendi içinde değerlendirilir. Sistematik çalışmak ve doğru bilgiye doğru yerden ulaşmak amacıyla tüm sektörler için iş birliği yapmak her zaman avantaj sağlayarak sektörde öncü olmasını sağlamaktadır.

Su verimliliği danışmanlığı hangi sektörler için uygundur?

Su verimliliği seferberliği süreçlerinde bakanlıkça belirlenen sektörler dışında ayrıca gönüllülük esasına dayanarak raporlama ve belgelendirme yapılmaktadır. Tüm sektörler üzerine düşen sorumluluğu almalı ve eyleme geçmelidir. Bu bir seferberliktir, su kaynaklarımızı korumak amacıyla eyleme geçmek hem doğayla olan ilişikleri hem de tüm paydaşlarımızla olan ilişkileri güçlendirecektir.

Her damlasına değer ilkesiyle bu yolda elimizden geleni yapmak için biz hazırız, peki siz hazır mısınız?

Su verimliliği danışmanlığı seçilirken nelere dikkat edilmelidir?

Su verimliliği danışmanlığı hizmeti için seçici olmak ve doğru bir ekiple çalışıldığından emin olmak için birkaç önemli adım bulunmaktadır.

  • Uzman Kadro ve Deneyim

Danışmanlık hizmeti alınan şirketin uzman kadrosu olduğundan emin olunmalıdır. Bu kadroda yer alan kişilerin su yönetimi, sürdürülebilirlik ve verimlilik alanlarında çalışmış olması ve sektörle ilgili sonuçlandırılmış projelerinin olması gerekmektedir.

  • Kapsamlı Analiz ve Öneriler

Danışmanlık hizmeti sağlanırken, işletmenin su tüketimlerinin detaylı bir analizi yapılmalıdır. Standartlara uygun Su Ayak İzi hesaplanmalıdır ve kısa-uzun vadede uygulanabilir olmasını sağlayarak maliyet odaklı çözümler üretilmelidir.

  • Özelleştirilmiş Yaklaşımlar

Danışmanlık hizmeti, işletmenin gereksinimlerine özel stratejilerle sağlanmalıdır.

  • Teknoloji ve Yenilik

Danışmanlık şirketi, teknolojiyi ve gündemi takip ederek yenilikçi çözümler sunabilmelidir.

  • Yasal Süreçler

Ulusal ve Uluslararası ölçekte su yönetiminin gereklilikleri bilinmeli ve teknik destek sağlanabilmelidir.

  • Raporlama

Danışmanlık Şirketi, standartlara uygun olarak bir kuruluşun su envanter analizini oluşturarak her bir ayrıntısıyla raporlayabilmeli ve rapor çıktılarını izleyerek iyileştirme süreçlerine destek olmalıdır.

  • Sertifika Süreçleri

Danışmanlık Şirketi, firmaları sertifika süreçlerinde doğru bir şekilde yönlendirmelidir. Örneğin; ISO 14046 Standardı kapsamında doğrulama ve belgelendirme süreçleri nedir ve nasıl yapılır? Sorularına cevap verebilmeli ve süreçte firmayı yönlendirebilmelidir.

  • Eğitim Süreçleri

Danışmanlık Şirketi, bilgisini saklamak yoluyla değil bilgisini paylaşma yolunda ilerleyerek hizmet vermiş olduğu firmaya bilinçlendirme eğitimleri vermelidir.

  • Şeffaf ve Açık İletişim

Danışmalık Şirketi, süreç boyunca düzenli olarak şeffaf ve açık bir iletişim kurarak süreci ayrıntısıyla sunmalıdır.

Su verimliliği optimizasyonu danışmanlığı nedir?

Su Verimliliği Optimizasyonu, su tüketimini en aza indirerek suyun verimli kullanılmasını ve çevreye duyarlı bir yaklaşımla suyun sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktır. Su Verimliliği Optimizasyonu ile birlikte ekosistemdeki su korunur ve gelecek nesillere kullanılabilir su sağlanır.

Su optimizasyonu, doğrudan ve dolaylı su kullanımının belirlenmesiyle başlar. Su tüketim modellemeleri yapılarak optimizasyon fırsatları belirlenir. Süreç çıktıları analiz edilir. Analiz çıktılarına göre akıllı izleme sistemleri kurularak su tasarrufu teknolojileri sürece entegre edilir.

Su Verimliliği Optimizasyonu danışmanlığıyla, bilgi ve teknoloji kullanılarak sektöre özgü yenilikler ve düzenlemelerle ilgili danışmanlık hizmeti sağlanır.

Su Verimliliği Optimizasyonu Danışmanlık hizmeti, tüm su verimliliği süreçlerindeki engin bilgi birikimi ile firmaya özgü yapılan modellemelerle teknolojiyi harmanlayarak oluşturulur. 

Su Verimliliği Analizi için Danışmanlık Hizmetinde Neden Bizi Seçmelisiniz?

Su verimliliği danışmanlık hizmetimizle,

  1. Uzman kadrolarımız ve tecrübelerimizle sektöre özgü stratejiler geliştiriyoruz.
  2. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlayarak taleplerine göre özgün çözümler üretiyoruz.
  3. Güncel ve yenilikçi yaklaşım tarzımızla yenilikleri yakından takip ediyor ve projeleri geliştirmeye devam ediyoruz. Müşterilerimizin rekabet gücünü arttırmayı ve sektörde öncü konuma gelmesini hedefliyoruz.
  4. Hızlı ve etkili çözümlerle zaman ve kaynak tasarrufu yapmanızı sağlıyoruz.
  5. Tüm projelerimizde şeffaf bilgi paylaşımı sağlıyoruz. Bilgimizi, hesaplama ve analiz metotlarımızı sizlerle paylaşarak sadece hizmet vermeyi değil aynı zamanda sürdürülebilirlik yolculuğunuzun yol arkadaşı olmayı amaçlıyoruz.
  6. Sürdürülebilirliği çalışma disiplinimizin merkezine koyuyor, kendimizi daha da geliştiriyor ve teknolojiye yatırım yapıyoruz. Çevresel etkilerinizi azaltmanıza destek olarak şirketinizin çevreye ve topluma olan görevlerini yerine getirmesine yardımcı oluyoruz.
  7. Su Verimliliği çalışmalarımızla yasal süreçlere uyum sağlamanıza destek olarak şirket itibarınızı güçlendiriyoruz.
Güncelleme Tarihi: 12.1.2025 17:05:31
YORUMLAR(2)
  • Gülsüm Kunter 16.2.2025 20:07:05
    Semih Bey´in önderliğinde teknik bilgi ve tecrübe birikiminizi güncel gereklilikleri birleştirmiş olmanızı takdire değer buluyorum. Yolunuz açık olsun.
  • Feyza Yılmaz31.1.2025 23:09:32
    Çok güzel bir yazı olmuş, paylaşımınız için teşekkürler
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp