Telefon
Menü

GRI ve ESRS'nin Uyumu

Avrupa Komisyonu'nun, Global Reporting Initiative (GRI) ile Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları'nın (ESRS) uyumunu teyit etmesi, sürdürülebilirlik raporlamasında önemli bir adımdır. Bu gelişme, Ocak 2024'ten itibaren büyük ve borsada listelenen AB şirketlerinin CSRD (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi) kapsamında ESRS kullanmasını zorunlu kılacaktır. ESRS, ISSB (Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu) ve GRI ile yapılan tartışmaları göz önünde bulundurarak, AB ve küresel standartlar arasında yüksek derecede uyumluluk sağlamayı ve şirketlerin gereksiz yere çift raporlama yapmasını önlemeyi amaçlamaktadır.

GRI, ESRS'nin teknik gelişimini desteklemek için EFRAG (Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu) ile iş birliği yapmaktadır. İki kuruluş, raporlama süreçlerini dijital bir taksonomi ve çoklu etiketleme sistemiyle basitleştirmek için planlarını sonuçlandırmak üzeredir. Bu çalışmalar, şirketlerin hem ESRS hem de GRI standartlarına göre tek bir raporla raporlama yapmalarını sağlayacak şekilde uyum çabalarını desteklemektedir.

GRI CEO'su Eelco van der Enden, ESRS ve GRI arasında maksimum seviyede uyumluluğu desteklediklerini belirtmiş ve kullanıcı dostu bir raporlama sisteminin, küresel ölçekte sürdürülebilirlik konularını – hem etkileri hem de riskleri ve fırsatları – ele almasının önemini vurgulamıştır. Bu durum, ISSB ile sürdürülebilirlik raporlaması için küresel kapsamlı bir temel üzerinde iş birliği yapma taahhüdünü de yansıtmaktadır.

 

GRI ve ESRS'nin Uyumu


EFRAG ve GRI arasındaki anlaşma, iki kuruluşun teknik uzman gruplarına birbirlerine katılmalarını ve standart belirleme faaliyetleri ile zaman çizelgelerinin mümkün olduğunca uyumlu olmasını sağlamayı içermektedir. Aralık 2022'de GRI, raporlama organizasyonlarına GRI Standartları ve taslak ESRS'nin nasıl birbirine bağlandığını açıklayan bir SSS rehberi yayınlamıştır.
GRI ayrıca, IFRS Vakfı ile Mart 2022'den bu yana iş birliği yapmakta olup, GRI ve ISSB'nin standartlarının uyumlu ve tamamlayıcı olmasını sağlamak için birlikte çalışmaktadır. Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi, 16 Aralık 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek ve 2024'ten itibaren yaklaşık 50.000 şirketin sürdürülebilirlik etkilerini, risklerini ve fırsatlarını açıklamasını gerektirecektir.
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar
  • Sürdürülebilir Finans Nedir?
    Sürdürülebilir finans, çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) kriterlerini dikkate alarak yapılan finansal faaliyetleri ifade eder.
    18 Mayıs 2024
  • Karbon Sertifikası Alım İşlemleri
    Karbon Sertifikası Alım İşlemleri, sera gazı azaltan/engelleyen projelerden üretilmiş, doğrulanmış karbon sertifikalarının satın alınmasına denir.
    25 Ocak 2024
  • Yeşil Dönüşüm Nedir?
    Yeşil dönüşüm, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik odaklı bir iş modelidir. Sürdürülebilir bir geleceğe adım atmak için yeşil dönüşümü keşfedin!
    13 Ekim 2023
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp
Instagram