Menü

Gönüllü Karbon Piyasası Nedir

Gönüllü Karbon Piyasası, sivil toplum kuruluşları gibi çeşitli organizasyonlar tarafından standartlar doğrultusunda gönüllü karbon kredilerinin alış satış ve ticaret faaliyetlerinin yürütüldüğü platformlardır.Gönüllü Karbon Piyasaları, organizasyonların farklı nedenlere dayanarak sera gazı emisyonu dengeleme amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu piyasalar karbon dengeleme (offsetleme)  süreçlerini desteklerken satışı gerçekleşen karbon kredileri sayesinde de emisyon azaltımında önemli bir yere sahiptir. Organizasyonların net sıfır karbon emisyonu ekonomisine adaptasyonu iyi seviye de olsa da emisyon azaltımı açısından gönüllü karbon piyasalarının önemli bir yer edindiğinden söz etmek gerekir. Sera Gazı Azaltımı ve  yeşil dönüşüm  söz konusu olduğunda şeffaf ve doğru bir süreç yönetimi gerektiği göz ardı edilmemelidir. Tam da bu noktada gerekli olan hukuki düzenlemeler doğrultusunda karbon piyasalarının yönetilmesi gündeme gelmelidir. Net sıfır hedefinin elde edilmesi açısından gönüllü karbon piyasalarının işleyişini çok iyi bilmek gerekmektedir. Bu rehberde gönüllü karbon piyasaları ve bu piyasalarda yapılan karbon ticareti ile alakalı detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.


Karbon Kredisi Piyasası İşleyişi Nasıldır?

Karbon piyasaları, emisyonun dengelenmesi adına çalışmalar yürüten aktörlerin finansal kaynakları da kullanarak tercih ettikleri çeşitli yöntemleri içermektedir. Sera gazı emisyonu azaltma ya da emisyon önleme projelerini de içeren bu piyasalar farklı aktörlerin oluşturduğu bir ortamdır. Piyasalarda gündeme gelen projelerin gerçekleştirilmesi açısından projelere yönelik karbon kredileri sayesinde desteklemeler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda önemli detaylar içeren Paris İklim Anlaşması, karbon kredilerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Gönüllü karbon piyasaları, uluslararası kamu kurumları ile özel kredi mekanizmalarının bulunduğu bir yerdir. Burada sunulan kredilerin satın alınması söz konusu olmaktadır. Karbon piyasaların vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul gören krediler bağlamında azaltma – önleme süreçlerinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu süreçlere ek olarak karbon giderme işlemleri için de titiz bir sürecin varlığından bahsedilebilmektedir. İki farklı kısımdan ibaret olan gönüllü karbon piyasaları sayesinde emisyonun arzu edilen seviyelere ulaşması desteklenmektedir.Karbon kredilerinin sağlayıcılarına bakıldığında orman ve yenilenebilir enerji projeleri dikkat çekmektedir. Söz konusu projelerin genel olarak petrol, gaz ve petrokimya sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren paydaşlarca tercih edildiği gözlemlenmektedir.
 

Gönüllü Karbon Piyasalarını Etkileyen Faktörler

Karbon piyasaları; zorunlu karbon piyasası ve gönüllü karbon piyasası olmak üzere 2 temel kola ayrılmıştır. Bu piyasaları etkileyen pek çok faktör dikkate alınarak piyasaların daha stabil ve sürdürülebilir olması sağlanmaktadır. Amaç karbon gazı emisyonlarının sınırlandırılması olduğundan süreç titiz ve eksiksiz bir şekilde devam ettirilmek durumundadır. Peki, karbon piyasalarını etkileyen faktörler nelerdir? İşte bütün merak ettikleriniz! Gönüllü karbon piyasalarına yönelik dikkat çeken en önemli unsurlardan biri talebe bağlı olarak gerçekleşen büyümedir. Gerek kuruluşların gönüllülük esasıyla taleplerinde ortaya çıkan artış gerekse de kanuni düzenlemelerin bunu destekler nitelikli yanı gönüllü karbon piyasası açsından olumlu bir detay olarak kabul edilmektedir. Etkinin olumlu manada gerçekleşiyor olması gönüllü karbon piyasasında rol oynayan aktör sayısının ileride çok daha yüksek seviyelere ulaşmasına yardımcı olacaktır. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen çalışmalar önlenemeyen karbon emisyonuna yönelik faaliyetlerin daha da iyi seviyelerde olması adına çalışmalar yürütülmesini hedefliyor. Özellikle Doğa Restorasyon Yasası gibi emisyonların sınırlandırılması ve canlı yaşamının desteklenmesi konusunda önemli unsurların dikkatle ele alınması gerekiyor. Ekosistemin korunmasında önemi tartışmasız olan karbon piyasaları gün geçtikçe artan cazibesi sayesinde tercih ediliyor.


Gönüllü Karbon Piyasaları Standartları

Karbon piyasalarında kusursuz bir işleyiş ve nihayetin tam da arzu edildiği şekilde olması öncelikli hedeftir. Bu çerçevede dikkat edilmesi gereken en önemli mefhum karbon piyasalarının sorunsuz işlemesini sağlayacak standartların benimsenmiş olmasıdır. Peki, bu piyasalarda öne çıkan standartlar nelerdir? İşte karbon piyasaları ile alakalı mutlaka bilinmesi gereken standartlar!


Gönüllü Karbon Piyasası Standardı: Gold Standart (GS)

Gönüllü Karbon Piyasaları bağlamında dengeleme projelerinin ve karbon kredilerinin sertifikalandırılması gerekmektedir. Bu noktada uluslararası seviyede bir standart olarak dikkat çeken Gold Standart hem çevresel hem de sosyal yararı ön planda tutmaktadır. 60’tan fazla çevre ve kalkınma odaklı STK’nın onayladığı Gold Standart, kâr amacından ziyade çevreyi önceliklendirmektedir. Temel hedefleri sürdürülebilir enerji projelerinin arttırılması, kamu desteklerinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın başarılmasıdır.


Gönüllü Karbon Piyasası Standardı: Verified Carbon Standard (VCS)

VCS, Uluslararası Salım Ticaret Derneği (IETA) ile Dünya Bankası tarafından uluslararası seviyede uygulamaya konan bir standarttır. Temel hedefi sera gazı emisyonlarının azaltılması olduğu gibi projelerin ilave çevresel ve sosyal faydalara odaklanmasını da amaçlamaktadır. Karbon denkleştirme sektöründe geniş kapsamlı destek gören VCS sayesinde süreçlerin sorunsuz ilerlemesi arzu edilmektedir.

Gönüllü Karbon Piyasası Standardı: ISO 14064 Standart Serisi

Uluslararası Standartlar Organizasyonu olarak bilinen ISO tarafından oluşturulmuş ISO 14064, gönüllü karbon piyasaları kapsamında önemli bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Dengeleme projeleri ile karbon kredilerinin sertifikalandırılmasında tercih edilen bu standart dünyanın her noktasında geçerli olmasıyla bilinmektedir.


Gönüllü Karbon Piyasaları ve Emisyon Azaltım Süreçleri

Sera gazı emisyonunun insanlık ve evren için ne denli önemli bir faktör olduğu değerlendirildiğinde kurumların gönüllü karbon piyasaları içinde yer edinmesi elzemdir. Gerek standartlara uyum gerekse de çeşitli projelere katılım doğrultusunda gerekli bütün adımların atılması önem kazanmaktadır. Siz de kurumsal kimliğinizi daha iyi yansıtmak ve gönüllü karbon piyasaları çerçevesinde sektörde rekabet gücünüzü arttırmak istiyor olabilirsiniz. Çevre Danışmanlığı alanında uzman ekibimiz sayesinde ihtiyacınız olan desteği alarak süreci yönetebilirsiniz. Özellikle de sürece dair bilgisi ve tecrübesi yetersiz olan kurumlar için sağladığımız çözümlerle en makul sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz. Bizimle iletişime geçerek sürece dair bütün merak ettiklerinizi cevaplandırabilirsiniz.

 

Güncelleme Tarihi: 5.12.2023 01:39:35
İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar
  • Boşluk (GAP) Analizi Nedir?
    Boşluk (GAP) analizi, bir organizasyonun mevcut performansı ile hedefleri arasındaki farkları tespit edilip bu boşlukları kapatma yöntemidir.
    14 Ocak 2024
  • SKDM Raporu/Beyanı Nasıl Hazırlanır?
    SKDM Raporu/Beyanı, AB SKDM Tüzüğü içerisinde yayınlanan talimatlara uygun olarak ürüne ait gömülü emisyonların hesaplanması ile dikkatlice hazırlanır.
    22 Ekim 2023
  • Karbon Döngüsü Nedir?
    Karbon döngüsü; karbon elementinin atmosfe ve su ekosistemleri aralarında mekanik, fiziksel, jeolojik ve biyolojik yöntemlerle birbiri arasında geçişidir.
    1 Ocak 2024
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp