Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 02.11.2022 tarihli 32000 Resmi Gazete Sayılı “Çevre Yönetim Hizmetleri Hakkında Yönemeliği” yayınladı. Peki bundan sonra neler olucak?
Yönetmeliğin yayınlanması ile sektörde akıllara bir çok soru işareti geldi. 2009 Yılından bu yana yürürlükte olan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği doğrultusunda, yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 Listelerinde yer alan işletmeler Çevre Danışmanlık Hizmeti almakta ya da bünyelerinde Çevre Mühendisi/Mühendisleri bulundurmakta. Bugüne kadar serbest fiyat tarifesi ile verilen bu hizmetleri, bakanlık taban fiyat uygulamasına aldı. Bu değişiklik sektörde ne gibi değişikliklere sebep olacak?
Asgari Fiyat Tarifesi Nasıl Belirlenecek?
Çevre Yönetim Hizmetleri Hakkında Yönemeliği’nin Altıncı Bölüm Madde 17 4. Fıkrasında bu tanımlanmış:
“Aylık asgari fiyat; sözleşmelerin imzalandığı tarihte geçerli olan, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca belirlenen katma değer vergisi hariç aylık net asgari ücretin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 listesinde yer alan işletmeler için 1/2’sine, EK-2 listesinde yer alan işletmeler için ise 1/3’üne, var ise işletmenin her çevre izni veya çevre izin ve lisans konusu için ayrı ayrı olacak şekilde Bakanlıkça belirlenen çevre izin ve lisans birim fiyat bedellerinin yüzde beşi eklenerek hesaplanır. Bu fiyat hizmet verilecek her ay için ayrı ayrı belirlenir.
Bugünkü tanıma göre fiyatı hesaplayacak olursak, Hava emisyon Konulu Çevre İznine tabi olan bir EK-2 İşletmesinin ödeyeceği aylık Çevre Danışmanlık Ücreti şu şekilde:
- Asgari Ücret = 5.500 TL —— Çevre İzin Harcı=7.500 TL
- 5.500 /3 + 7.500 x 0,05 = 2.208,33 TL + KDV
Araştırmalara göre günümüzde danışmanlık şirketlerinin yukarıda belirtilen örnek işletmeye uyguladığı ücret, iller arası değişkenlik göstermek üzere, 1.200 TL – -1.700 TL ortalamasında. Yeni yayınlanan yönetmelikte ise bu ücret yol, konaklama vb ücretler hariç en 2.208,33 TL olmuş durumda.
Bu karar şüphesiz, gönüllü olarak hizmet alan işletmelerin sayısında azalmaya sebep olucak, yani pazar daralıcak. Yeni yönetmeliğe göre bir çevre danışmanlık şirketinin çalıştırması gereken asgari mühendis sayısı ise 3 ten 5 e çıkıyor. Yani çevre danışmanlık şirketinin daha çok müşteriye ihtiyaç duyması anlamında geliyor. Fiyat tarifesi ise pazarın daralmasına sebep oluyor. Bu ikilem, kaçınılmaz olarak çevre danışmanlık şirketlerinin sayısında azalmaya neden olucaktır.
Yeni yönetmeliğin ile yükselen danışmanlık ücretleri neticesinde çevre danışmanlık şirketleri personellerine daha yüksek maaş verebilecek. Sektörde çalışan çevre mühendislerinin maaşları genel olarak asgari ücretin 1,3 katı ile 1,7 katı arasında değişmekte. Ücret artışları nitelikli personeli sektöre çekerek hizmet kalitesinde artışa sebep olucaktır.
Ücretler Aynı ise Müşteri Danışman Seçiminde Nelere Dikkat Edecek?
Beklentilere göre ücret eşitlenmesi sonucu müşteriler karar verirken şunları göz önünde bulunduracak.
Hizmet aldığı danışmanlık şirketi personelinin tecrübesine, şirketin faaliyet alanlarına, verdiği ek hizmetlere, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi hakkındaki tecrübesine, karbon ayak izi hesaplamaları konusundaki desteğine özetle danışmanlıktan daha fazla neler verebileceğine dikkat edilecek.
Tam bu noktada biraz kendimizden bahsetmek İstiyoruz. CASEM ÇEVRE danışmanlık olarak;
- 10 yıl ve üzeri tecrübeye sahip personelimiz ile hizmet verebiliyoruz.
- İngilizce ve Almanya olarak toplantı ve raporlama yapabiliyoruz.
- Birden fazla danışmanlık hizmetini tek çatı altında, maliyet avantajı ile sunabiliyoruz.
- CASEM TMGD şirketimiz ile Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlık Hizmeti verebiliyoruz.
- CASEM YÖNETİM VE İKLİM şirketimiz ile, Yönetim Sistemleri ve Karbon Ayak İzi konularında hizmet verebiliyoruz.
- Kredi Kartı ile online olarak taksitli tahsilat yapabiliyoruz.
- KVKK Süreçlerimizi tamamlamış olduğumuz için, verilerinizi güvenle saklayabiliyoruz.
- Özetle size danışmanlıktan daha fazlasını taahhüt ediyoruz.