Çevre izin muafiyeti, kısaca belirli faaliyetlerin çevre izni almadan gerçekleştirilebiliyor olmasını ifade etmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından yayınlanan 10.09.2014 Resmî Gazete Tarihli ve 29115 Resmî Gazete Sayılı "ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ" gereğince, işletmelerin gösterdikleri faaliyetleri bu yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almayan işletmelere tanınan muafiyet hakkına, Çevre İzin Muafiyeti denir.Bu muafiyet genel olarak belirli koşullara sahip olan işletmeler ya da faaliyetler için geçerlidir. Çevre izin muafiyeti; firmaların, faaliyetlerin ya da projelerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi, düzenlenmesi için geniş bir izin sürecinden muaf olmaların izin vermektedir. Çevre İzin ve Lisans Nedir? konusu hakkında detaylı bilgi için lütfen linki tıklayınız!
Bu muafiyet genellikle yerel, Çevre, Şehiriclik ve İklim Bakanlığı tarafından belirlenen belirli kriterlere dayanır. Bu kriterler, örneğin faaliyetin ölçeği, çevresel etkileri, faaliyetin yıllık kapasites, faaliyetin atık su, emisyon, gürültü gibi yerel nüfusun etkilenme derecesi gibi faktörlere bağlı olarak belirlenebilir. Çevre Muafiyeti, düşük riskli faaliyetlerin daha hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirilebilmesine olanak tanıyarak işletmelere kolaylık sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak çevre izin muafiyeti durumu, çevresel standartların ve yasal düzenlemelerin ihlal edilmesine neden olabileceğinden dikkatlice yönetilmelidir. Çünkü çevresel etkilerin kontrolsüz bir şekilde oluşması, uzun vadede çevresel sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle çevre izin muafiyeti uygulamak isteyen işletmelerin belirlenen kriterleri dikkatlice incelemesi ve uygun önlemleri alması önemlidir.
Çevre izin muafiyet yazısı, bu muafiyetten yararlanmak isteyen kişi ya da kurumların alması gereken belgedir. Çevre izin muafiyet belgesi Çevre, Şehiriclik ve İklim Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan çeşitli kriterlere ve buna bağlı olan prosedürlere bağlıdır. Çevre İzin Muafiyet Belgesi almak için çevre mevzuatının incelenmesi ve bu konuda bilgili danışmanlara danışılması son derece önemlidir.
Çevre İzin Muafiyet Yazısı için gerekli adımlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
Çevre İzin Lisans görüşü, çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığına bağlı il müdürlükleri tarafından verilmektedir.Çevre İzin/ Lisans görüşü, genellikle belediyelerin ruhsat işlemlerinde, bankaların kredi öncesi talep yazılarında, yatırım teşvik belgesi için gerekli belgeler listesinde talep edilen evrak olarak düşünülmektedir. Ancak Çevre İzin/Lisans görüşü işletmelerin faaliyette bulunmadan önce, mutlaka almaları gereken bir görüş yazısıdır.
Çevre İzin/Lisans görüşü olmadan faaliyete başlayan işletmeler, Çevre Şehiriclik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından faaliyet durdurma ve idare para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Bu olumsuzluklar ve yasal yaptırımlarla karşılaşmamak için faaliyete başlamadan önce işletmelerin bu görüş yazısını mutlaka edinmeleri gerekir.Çevre İzin/Lisans görüşü almak için, Çevre Danışmanlık firmalarından destek alabilirsiniz. Ek olarak Çevre İzin/Lisans görüşü almak için, ilinizde bulunan Çevre Şehiriclik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurup gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından yayınlanan 10.09.2014 Resmî Gazete Tarihli ve 29115 Resmî Gazete Sayılı "ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ" belirli kapasite sınırlarını aşan, belirli faaliyetleri gösteren faaliyetlerin ve projelerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi ve yönetilmesi için uygulanmaktadır."ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ" kapsamında çevre izni ya da muafiyeti alabilmek için başvuru yapabilecek kurum ya da kişilerin belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir.
İlgili mevzuata göre, çevre izni başvurusunda bulunabilecek başlıca kurumlar ve faaliyet türleri Çevre İzin Lisans yönetmeliğinin EK-1 ve EK-2 listelerinde bulunan faaliyetleri göstermeyen kuruluşlar olması gerekmektedir. Ek olarak bu yönetmleiğin EK-1 ve EK-2 listesinde yer alan faaliyetleri gösteren işletmeler, belirtilen kapasitenin altında faaliyet göstermeleri halinde Çavre İzin Muafiyet Yazısı alabilirler. Çevre İzin Lisans Yönetmeliğine buradan bakabilirsiniz.
Çevre İzin Muafiyet Belgesi örneği, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre muafiyet şartlarını sağlayan işletmelerin almış olduğu yazılardır. Çevre Muafiyeti Örneği olarak Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Eklerinde beliritlen faaliyetler arasında yer almayan "Cep Telefonu Tamir Tesisi" olarak verebiliriz. Bu işletmenin göstermiş olduğu faaliyeti yönetmeliğin eklerinde aradığımızda bulamamaktayız. Bu gerekçe ile Çevre Şehiricilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğüne muafiyet işlemleri için başvurabiliriz.
İkinci olarak Çevre Muafiyeti Örneği olarak Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Eklerinde yer alan faaliyetleri göstermesine rağmen kapasite sınırının altında kalan işletmeleri verebiliriz. Yatak Kapasitesi 200 ün altında olan Turizm Konaklama Tesisleri, Tatil Köyleri Yönetmeliğin belirtiiği 200 yatak sınırının altında olması sebebiyle Bu gerekçe ile Çevre Şehiricilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğüne muafiyet işlemleri için başvurabilir.