Menü

Çevre Danışmanlık Firmaları Ücret Tarifesi Nasıl Uygulanıyor?

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Çevre Danışmanlık Firmaları Ücret Tarifesi Nasıl Uygulanıyor?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yayınladığı, 01.11.2022 tarih ve 3200 sayılı "ÇEVRE YÖNETİMİ HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK" göre işletmelere sunulan "Çevre Danışmanlık Firmaları Ücretleri" asgari fiyat tarifesine tabi tutuldu. Yönetmeliğin 6. Bölümü 17. Maddesi 4. Bendinde asgari fiyat tarifesine ilişkin aşağıdaki açıklamalar yer alıyor. Yönetmelik konuya net bir açıklama getirmiş olup, aksi hallerde uygulanacak cezaları da belirtmiştir.

Ücretlendirme Neye Göre Yapılıyor?

Yönetmeliğin tanımına göre Çevre Danışmanlık Firmalarına ödenecek hizmetin ücretlendirmesinde üç unsur, hesaplamanın formülünü oluşturuyor.

Bu unsurlar şöyle;

  1. Asgari Ücret
  2. İzin Harcı
  3. Lisans Harcı

Asgari Ücret genel olarak Hükümet tarafından her yılın son ayı yılda 1 kez açıklanıyor. Ancak Asgari Ücret uygulamasında, Yıl içerisinde değişiklik olması halinde, çevre danışmanlık ücretide bu değişikliğe göre revize oluyor. Çevre İzin/ Lisans harçları ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yılın ilk iş günlerinde açıklanıyor. 2023 yılı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Birim Fiyat Listesine verilen linkten ulaşabilirsiniz (bkz. Link)

Gözden kaçmaması gereken açıklama ise, bu tarifenin “asgari” tarife olması, “sabit fiyat” tarifesini belirten bir tarife değil. Çevre Danışmanlık Firmalarının belirledikleri ücretler, bakanlığın belirttiği ücretleri üzerinde olabiliyor, ancak altında olamıyor.

İşletmelerin Ödeyeceği Ücret Nasıl Belirleniyor?

İşletmenin aylık olarak çevre danışmanlık firmasına ödeyeceği minimum ücreti belirleyen denklemin tanımı şu şekilde;

Eğer İşletme Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Eklerinin Ek-1 Listesine giriyor ise;

  • Asgari Ücretin 1/2 si,
  • Tabi olduğu çevre izni konularına ait izin harçların %5’ i,
  • Tabi olduğu çevre lisans konularına ait lisans harçlarının %5 ihesaplanarak ortaya çıkan tutarlar toplanarak aylık ödeyeceği ücret belirleniyor.

Örnek bir hesaplama;

Ek-1 Listesinde yer alan bir Metal Döküm Tesisi, Hava Emisyonu konulu Çevre İznine ve Tehlikesiz Geri Kazanım konulu Çevre Lisansına sahip ise;

Aylık Asgari Fiyat = (8506,8 /2) + ( 36.500 x 0,05) + (33.500 x0,05) + KDV

Aylık Asgari Fiyat = (4.253,4) + (1.825) + (1.675) = 7.753,4 TL + KDV

Örnek bir hesaplama;

İşletme Ek-2 hava emisyonu konulu izinine tabi ise:

Aylık Asgari Fiyat = (Aylık net asgari ücret x 1/3 ) + (Ek-2 hava emisyonu konulu çevre izni birim fiyatı x %5 ) +KDV

Aylık Asgari Fiyat = (8.506,80 TL x 1/3) + (13.500,00 TL x %5) + KDV

Aylık Asgari Fiyat = (2.835,6) + (675) = 3.510,6 TL + KDV

Yapılan Bakanlık Duyuruları

Yapılan Bakanlık Duyuruları

Konunun yeni olması ve ilk defa uygulanıyor olması sebebiyle, sektörde uygulamada kafa karıştırıcı noktalar oluştu. Bu noktaların tamamına olmasada, bir kısmına bakanlık tarafından açıklama geldi. Sizler İçin Bakanlık Duyurularından önemli olanları derledik. Dilerseniz linkten (bkz. link) tüm duyurulara ulaşabilirsiniz.

  • İşletmeye hizmet veren çevre danışmanlık firmasının birden fazla yetkisi var ise (TMGD, İSG, YTK vb.) ve işletmeye çevre yönetimi hizmeti dışında diğer yetkilendirmeler kapsamında da hizmetler veriliyor ise, verilen her hizmet için ayrı ayrı fatura kesilerek Yönetmelikteki Asgari Fiyat Tarifesine uyulduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda Bakanlığımıza herhangi bir şikayet ulaşması halinde, ilgili çevre danışmanlık firması ve hizmet verilen işletmeye çevre denetimi yapılacaktır.
  • İlk kez faaliyete geçecek ve ilk defa hizmet almaya başlayacak işletmeler için aylık asgari fiyat, ilk etapta hizmet sözleşmesi tarihinden itibaren aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olmayacak şekilde belirlenecek olup, Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) alındıktan sonraki aydan itibaren geçerli olmak üzere işletmenin belirlenen Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve/veya Ek-2 listeleri kapsamı ve çevre izin-lisans konularına göre aylık asgari fiyat yeniden hesaplanır.
Güncelleme Tarihi: 13.10.2023 13:55:10
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar
  • SKDM Nedir?
    SKDM / CBAM , AB'nin karbon kaçağını azaltmak amacıyla yerleşik ithalatçılara getirdiği sınırda karbon emisyonlarının vergilendirilmesidir.
    12 Ekim 2023
  • Hidrojen Enerjisi Nedir?
    Hidrojen enerjisi, kimyasal enerjinin elektrik ve ısıya dönüştürülmesi ile üretilen yenilenebilir enerjidir.
    20 Haziran 2024
  • Çevre İzin ve Lisans
    Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, Çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izindir.
    13 Ekim 2023
Ebülten
E-Bülten Aboneliği
Duyurular ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenime kayıt olun.
Whatsapp