Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı denetim personeli ziyaretlerinde, referans aldıkları birçok yönetmeliğe göre denetim gerçekleştiriyor. Referans alınan yönetmelikler çerçevesinde, denetim esnasında bakanlık personeli tarafından iletilen soruların ve tetkik edilen konuların ana başlıkları;
CASEM Çevre olarak 12 yıllık sektör tecrübelerimiz sonucunda, olası bakanlık denetimi öncesinde hazırlıklı olmanız adına, tavsiyelerde bulunmak istedik.
Bu sorunun net bir cevabı yok. Denetimler büyük oranda habersiz yapılmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda, bakanlık personeli denetim öncesinde sizlere haber verebilir. Bu durum denetimin konusuna göre değişkenlik gösterecektir.
12 Haziran 2021 tarih ve 31509 resmi gazete sayılı “ÇEVRE DENETİM YÖNETMELİĞİ” nin 13 üncü maddesi doğrultusunda denetime tabi işletme ve faaliyetler; Kaza ya da olay gibi durumlarda veya gerek görüldüğü hallerde, yapılan ani denetimler ile şikâyet ve ihbar denetimleri, denetim planına bağlı olmaksızın birleşik ya da konu bazlı çevre denetimine tabi olabilirler.
Sizlere olası idari yaptırımlarda ve cezai müeyyidelerden korumak adına olası ani denetim öncesi yeniden kontrol etmeniz için birkaç tavsiyede bulunmak isteriz.
Çevre Danışmanından Destek Alın
Çevre İzin ve Lisans yönetmeliği gereğince Çevre Danışmanı bulundurmak zorunda olmasanız dahi, atık yönetim uygulamalarınızı yönetmek, atık gönderimlerinizi organize etmek, yıllık atık beyanlarınızı yapmak, olası denetimlere hazırlıklı olmak, periyodik 3. Taraf bağımsız çevre denetim hizmeti almak, periyodik çevre eğitimleri almak gibi avantajlardan faydalanmanız için Çevre Danışmanlık hizmeti almanızı öneririz.
Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunuzun Mevcut Olup Olmadığını Kontrol Edin
Mevcut bir Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunuz yoksa, yetkili Çevre Danışmanlık Ofislerinden destek alarak, ÇED Raporunuzu temin edin.
Mevcut faaliyetinizin konusunun, karşılık geldiği ÇED Yönetmeliğinin Eklerinde yer alan maddeye göre süreç değişkenlik gösterecektir. ÇED raporunuzun olmadığının tespit edildiği durumlarda, idari yaptırım cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İdari yaptırım cezasının içeriği, para cezası ve faaliyet durdurma cezası olacaktır.
Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunuzun Güncelliğini Kontrol Edin
Mevcut bir ÇED raporunuz var ise, mevcut ve güncel olan kapasite raporunuzda yer alan bilgileri mevcut ÇED Raporunuzun içeriği ile kontrol edin. Dikkat etmeniz gereken noktalar, adres ve unvan bilgilerinizin güncelliği, kapasite bilgilerinizin güncelliği, alan kullanım bilgilerinizin güncelliği, makine ekipman listelerinizin güncelliği, proseslerin güncelliği gibi noktalardır. Örneğin mevcut ÇED Raporunuzda taahhüt edilen kapasite miktarını aşmanız halinde, idari yaptırım cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Atıklarınızın Kontrolü
Denetim öncesi dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan diğeri, mevcut atık yönetimi uygulamalarınızdır. Faaliyetiniz sonucu ortaya çıkan atıklarınızı listeleyin. Atıklarınız tehlikeli ve tehlikesiz olarak sınıflandırın. Atıklarınızı düzenli olarak depolayabileceğiniz, atık sahası oluşturun. Biriken atıklarınızı, atık koduna göre almaya yetkili olan firmalara gönderin. Atıklarınızın direk su ve toprak ile temasının mutlaka önüne geçin. Denetim esnasında atıklarınızın, düzensiz olarak dağıldığını, su ve toprak ile temasının tespit edilmesi halinde, idari yaptırım cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Örnek atıklarınızın belirlenmesi, listelenmesi ve örnek atık sahası uygulamaları için sizlere CASEM Çevre olarak ücretsiz yönlendirme desteği sağlayabiliriz.
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Kapsam Durumunuzu Öğrenin
10.09.2014 tarih ve 9115 Resmi Gazete Sayılı ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ’ nin EK-1 ve EK-2 Listelerinde belirtilen faaliyetleri gösteren işletmeler, Çevre İzin ve/veya Çevre Lisansına tabidirler. Bu işletmeler faaliyette bulunabilmeleri için, öncelikle geçici faaliyet belgesi almak zorundadır. Geçici faaliyet belgesi alan işletmeler belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır.
Bu yönetmelik gerekliliklerine tabi olup olmadığınızı öğrenmeniz oldukça basit. Bulunduğunuz ilde yetkili olan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı İl Müdürlüğüne, yaptığınız faaliyeti açıklayan bir metin, kapasite raporunuz, resmi evraklarınız ile birlikte bir dilekçe yazarak, yönetmelik kapsamında olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu süreci yönetmek adına bir çevre danışmanından destek alabilirsiniz. CASEM Çevre olarak bu desteği sizlere ücretsiz olarak sağlamaktayız. Müdürlük tarafından gelecek cevaba göre yol haritanızı belirleyebilirsiniz.
Ani denetim sonucunda, yönetmeliğe tabi olduğunuz halde, Geçici Faaliyet Belgesi sahibi değilseniz, idari yaptırım cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İdari yaptırım cezasının içeriği, para cezası ve faaliyet durdurma cezası olacaktır.
Atık Su Deşarj Noktalarınızı ve Emisyon Noktalarınızı Kontrol Edin
Faaliyetiniz sonucunda, oluşan atık sularınızı kontrol edin. Atık sularınızı evsel ve proses kaynaklı atık sular olmak üzere sınıflandırın. Mutfak, lavabo vb. kişisel kullanım sonucu oluşan atık sular, evsel nitelikli atık sulardır.
Prosesleriniz sonucu oluşan sular, proses kaynaklı atık sulardır. Bu suların muhtevasını öğrenmek için atık su analizi yaptırın. Atık su hattınızın bağlı olduğu ilgili belediyenin yada organize sanayi bölgesinin atık su kabul kriterlerini, web sitelerinden kontrol edin. Elde ettiğiniz atık su analizi ile atık su kabul kriterlerini karşılaştırın. Elde ettiğiniz atık su analizinize ait sonuçlar kabul kriterlerini aşıyor ise, mutlaka deşarjı durdurun. Atık sularınız ile ilgili aksiyon planı yapın. Konu ile ilgili fizibilite için yetkili çevre danışmanlık ofislerinden ve atık su arıtma şirketlerinden destek talep edin. Olası denetimler sonucunda, idari yaptırım cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İdari yaptırım cezasının içeriği, para cezası ve faaliyet durdurma cezası olacaktır.
Sizlere mümkün olduğunca yalın ifadeler kullanarak, durumu özetlemek istedik. Dünyamızı kirliliklerden, sizleri ise idari yaptırımlardan korumak temel amacımız. Metne paralel olarak, detaylı bilgi almak ve ücretsiz fizibilite denetim hizmetimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz.