Avrupa Parlamentosu 10 Kasım 2022 De yaptığı oylamada “Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi ( Corporate Sustainability Reporting Directive-CSRD ) “ ‘ni 525‘e karışılık 60 oy ile kabul etti. Kabul edilen bu direktif, mevcut Finansal Olmayan Raporlama Direktifi’ni (2014/95/EU) (NFRD) değiştirmektedir.Yönerge Avrupa Birliği içi ve dışı daha fazla şirketi dahil edecek şekilde genişletilmiştir.
Direktife göre belirli niteliklere haiz şirketler bundan sonra faaliyetlerinin insanlar ve gezegen üzerindeki etkilerini raprolamak zorunda. Kamuya açıklama zorunluluğu sayesinde yeşil yıkama faaliyetlerinin engellenmesi ve uluslararası ölçekte oluşturulacak raporlama standartlarının altyapısının hazırlanması hedefleniyor. Direktif Sayesinde; “Finansal Olmayan Bilgilerin Raporlanması” direktifindeki eksikliklerin giderilmesi, şirketlerin çevre, insan hakları ve sosyal hususları kapsayan daha detaylı raporlamalar yapması, bu raporların dijital ortamda yayınlanarak şirket raporlama bilgilerinin şeffaf bir şekilde kıyaslanabilmesi hedefleniyor. Direktif, firmaların 2024 mali yılına ait kurumsal sürdürülebilirlik raporlarını 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sunmalarını ve bağımsız denetimin yapılarak sertifikalandırılmasını istemektedir.
AB Komisyonu 21 Nisan 2021 yılında Yeşil Mutabakat kapsamında, dönüşümün finansmanı için kapsamlı bir Sürdürülebilir Finansman Paketini kabul etti. Bu eylem planında hedeflerden biri, sürdürülebilir büyüme için sermaye akışlarını sürdürülebilir teknolojik yatırım ve işletmelere yönlendirerek, 2050 yılına kadar karbon sıfır olma hedefine ulaşmaktır.
Direktif yatırımcıların, tüketicilerin, politika yapıcıların ve diğer tüm paydaşların, büyük şirketlerin çevresel ve sosyal etki performanslarını değerlendirmeleri için bu şirketlerin düzenli aralıklarla raporlar yayınlamalarını gerektiren yeni bir AB mevzuatıdır. Komisyon finansal olmayan veriler için ortak bir raporlama çerçevesi tanımlamaktadır. Direktif, raporların güvenirliliği ve kalitesini sağlamak üzere AB sürdürülebilirlik standartlarına uygun hazırlanacak raporlara, harici bir güvence alınmasını da zorunlu tutuyor. Bu genişletilmiş çerçeve için ön planda olan gerekçeler arasında; mevcut raporlamadaki bilgilerin yetersiz olması, sürdürülebilirliğin şirketleri nasıl etkileyeceği, şirketlerin insan ve çevre üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, nitelikli olmayan bilgilerin verilecek kararları olumsuz etkileyebileceği, güvenilir ve hesap verilebilir raporlama kültürünün KOBİ’leri de içerecek şekilde (mikro işletmeler hariç) genişletilmesi, benzer raporlar arasında karışıklığı gidermek ve mükerrer raporlamanın önüne geçmek olarak sıralanabilir.
Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) ‘nin şirketler için uygulamaya giriş takvimi;